Littérature et compétence argumentative en FLE
Yabancı dil olarak Fransızca öğretimi sınıfında edebiyat ve gerekçelendirme edinci
- Tez No: 836423
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU ÖZTİN PASSERAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fransız Dili ve Edebiyatı, Education and Training, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: gerekçelendirme edinci, yazınsal metin, Fransızca öğretimi, gerekçelendirme söylemi, bağlayıcılar, anlatı, argumentative competence, literary text, didactics, argumentation, discourse, narration
- Yıl: 2023
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransızca Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı, yabancı dil olarak Fransızca öğretiminde öğrenci belirli bir seviyeye, özellikle de B2 seviyesine ulaştıktan sonra, yazınsal metinler aracılığı ile gerekçelendirme edincinin nasıl geliştirilebileceğini göstermektir. Dolayısıyla, çalışmamızda“Yazınsal metin olarak roman, gerekçelendirme edincini geliştirmek için nasıl kullanılabilir?”sorusuna yanıt aramaya çalışacağız. Çalışmamızın ilk bölümünde, araştırmanın konusu ve temel amacı üzerinde duracağız. Araştırmanın problem cümlesini ve varsayımlarını da aktararak araştırma konusunun önemi ve literatüre sağlayabileceği yenilikleri vurgulayacağız. Araştırmanın ikinci bölümü, yabancı dil olarak Fransızca öğretiminde Avrupa Ortak Dil Çerçevesi tarafından önerilen yöntem ve yaklaşımlar üzerine odaklanarak, çalışmayı kuramsal çerçevede tanımlamaya ayrılmıştır. Bu bölümün ikinci alt başlığında, yabancı dil olarak Fransızca öğretiminde yazınsal metinlerin yeri üzerinde durulacaktır. Üçüncü aşamada ise, Avrupa Dil Konseyi çerçevesinde gerekçelendirme edincinin yeri ve önemini aktarmayı hedeflemektedir. Araştırmanın üçüncü bölümü, öncelikle, edebi metinler ve tipolojisini açıklamaya ayrılmıştır. Daha sonra ise, edebi söylem ve edebi metinlerin çözümlemesi üzerinde durulacaktır, çünkü edebi bir metnin çözümlenebilmesi için bu alanlar temel alınmaktadır. Araştırmamızda, edebi metin örneği olarak bir roman inceleneceği için bu bölümde romanın bileşenlerinin ayrıntılı incelemesine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde gerekçelendirme kuramı alanı incelenecek, sonrasında ise, Amin Maalouf'un Doğudan Uzakta (Fr. Les Désorientés) romanının gerekçelendirmeye dayalı söylem çözümlemesi yapılacaktır. Son olarak, bu bölümde, seçilen roman üzerinden Fransızca öğretiminde gerekçelendirme edincini geliştirmeye yönelik uygulamalar sunularak çalışmamızın yabancı dil olarak Fransızca öğretiminde uygulanabilirliği gösterilmeye çalışılacaktır. Araştırmamızı, sonuç, tartışma ve öneriler bölümü ile sonlandıracağız.
Özet (Çeviri)
In this study, we will try to show how the argumentative competence of the learner can be improved following the analysis of the novel after the learner has obtained a certain level in French, namely, in particular from the B2 level. In other words, we will seek an answer to the question: How can the novel as a literary text be used to develop argumentative competence? In the first part, we will convey the object of our research by highlighting the main objective and the originality of the research. We will also highlight the problem of our research, the hypothesis of our research and pre-suggestions. The second part is devoted to defining the theoretical framework of the study, focusing on the methods and approaches recommended by the Common European Framework of Reference for teaching French as a foreign language. Since our work is related to the usage of literary texts in French as a foreign language class, in the second stage of this part, we focus on the place of literature in the methodological evolution of French as a foreign language. As for the third step, our study aims to show the place of argumentative competence in the CEFR, because our work is based on the development of argumentative competence. The first stage of the third part concerns the presentation of a literary text and its typologies. Then, we focus on literary discourse and on the analysis of literary texts, because, during an argumentative analysis of a literary text, these two are taken into consideration. In this part, we are also interested in the constituents of a novel being one of the literary texts, because our objective is to analyze a novel as an example. The fourth part focuses on argumentative discourse in order to introduce this area before doing an argumentative analysis. Then, we make an argumentative analysis of the novel Les Désorientés by Amin Maalouf. Finally, we add a didactic application to prove the usefulness of our study in French as a foreign language class. In the last part, we will end with the conclusion of our research.