Romatoid artrit hastalarında gözdeki ön ve arka segment bulgularının değerlendirilmesi
In rheumatoid arthritis patientsevaluation of front and posterior segment findings in the eye
- Tez No: 854771
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYHAN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: romatoid artrit, keratometri, korneal topografi, OCT, rheumatoid arthritis, keratometry, corneal topography, OCT
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Romatoid Artrit (RA) hastalığının gözün ön ve arka segment yapıları üzerine etkilerinin değerlendirilmesi Materyal ve Metod: Bu çalışmada Ocak 2018-Mayıs 2020 tarihleri arasında Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Romatoloji Kliniğinde Romatoid Artrit tanısı alarak detaylı göz muayenesi için kliniğimize yönlendirilen 40 hastanın toplam 80 gözü retrospektif olarak incelenmiştir. Kontrol grubu olarak AEAH Göz Hastalıkları Kliniğine başvuran 40 sağlıklı gönüllü bireyin 80 gözü dahil edilmiştir. Hastaların oftalmolojik muayeneleri ve göz filmleri(korneal topografi(Sirius((Costruzione Strumenti Ophthalmic, Florence, İtalya))) ve Optik Koherens Tomografi (OCT(Optovue Rtvue XR Avanti))) dosyadan kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda elde edilen verilere göre santral kornea kalınlığı (SKK), kornea volümü, 5 mm lik zondan yapılmış ölçümlerde K1 (yatay) ve K2 (dikey) keratometri değerleri, santral makula kalınlığı ve retina sinir lifi kalınlık ölçümlerinden global, nazal, inferior kadranlarda anlamlı bir istatistiki fark izlenmemiştir. Fakat çalışmamızda RA grubunda ACD (ön kamara derinliği), iridokorneal açı, subfoveal koroid kalınlığında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma ve retina sinir lifi kalınlık ölçümlerinden superior ve temporal kadranlarda ise artma olduğu görülmüştür. Sonuç: RA hastalarında inflamatuvar süreçler neticesinde gözyaşı üretiminde azalma ve oküler yüzeyde bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Çalışmamızda RA grubunda ön kamara derinliği, iridokorneal açı, subfoveal koroid kalınlığında azalma, retina sinir lifinin temporal ve superior kadranlarında artma olduğu görülmüştür. Bu değişikliklerin inflamatuar mekanizmalar sonucunda geliştiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Evaluation of the effects of Rheumatoid Arthritis (RA) disease on the anterior and posterior segment structures of the eye Materials and Methods: In this study, a total of 80 eyes of 40 patients who were diagnosed with Rheumatoid Arthritis and referred to our clinic for detailed eye examination at Aksaray Training and Research Hospital (AEAH) Rheumatology Clinic between January 2018 and May 2020 were retrospectively examined. As a control group, 80 eyes of 40 healthy volunteers who applied to AEAH Ophthalmology Clinic were included. Ophthalmological examinations and eye films of the patients (corneal topography (Sirius ((Costruzione Strumenti Ophthalmic, Florence, Italy))) and Optical Coherence Tomography (OCT (Optovue Rtvue XR Avanti))) were recorded from the file. Findings: According to the data obtained in our study, there was a significant difference in central corneal thickness (CCT), corneal volume, K1 (horizontal) and K2 (vertical) keratometry values in measurements made from a 5 mm zone, central macular thickness and retinal nerve fiber thickness measurements in global, nasal and inferior quadrants. No statistical difference was observed. However, in our study, a statistically significant decrease in ACD (anterior chamber depth), iridocorneal angle, subfoveal choroidal thickness and an increase in retinal nerve fiber thickness measurements in the superior and temporal quadrants was observed in the RA group. Conclusion: In RA patients, as a result of inflammatory processes, tear production decreases and some changes occur on the ocular surface. In our study, it was observed that there was a decrease in anterior chamber depth, iridocorneal angle, subfoveal choroidal thickness, and an increase in the temporal and superior quadrants of the retinal nerve fiber in the RA group. We think that these changes develop as a result of inflammatory mechanisms.