Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama Çiftliği ve Zootekni Bölümü sığırcılık faaliyetlerinin ekonomik analizi
- Tez No: 85483
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TALİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sığırcılık faaliyeti, ekonomik ve teknik analiz
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ UYGULAMA ÇİFTLİĞİ VE ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ SIĞIRCILIK FAALİYETLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ KAYA, Figen Yüksek Lisans Tezi, Tanm Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin TALİM Ocak 1999, 150 sayfa Bu araştırmada, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama Çiftliği ve Zootekni Bölümü sığırcılık faaliyetlerinin ekonomik analizi çeşitli ölçütler itibariyle karşılaştırmalı olarak ortaya konmuştur. Araştırmada öncelikle, Uygulama Çiftliği'nde sürdürülen sığırcılık faaliyetine ilişkin bölümde gelir kalemlerinden süt satışları çiftlik ve piyasa fiyatı üzerinden, gider kalemlerinden işçilik ve veteriner masraftan ise brüt ve net ücret üzerinden hesaplanmıştır. Zootekni Bölümü'nde sürdürülen sığırcılık faaliyetine ilişkin kısımda ise gelir kalemlerinden süt satışları piyasa fiyatı, gider kalemlerinden işçilik ve veteriner masraftan ise brüt ve net ücret üzerinden hesaplanmıştır. Araştırmada daha sonra bu yaklaşıma göre her iki birim için nakit akım, gelir, brüt ve net hasıla, brüt ve net marj, işletme masraftan ve süt maliyetleri aynntılı bir şekilde ortaya konmuştur.VI Araştırma sonuçlarına göre, Uygulama Çiftliği'nde sürdürülen sığırcılık faaliyetinin, Zootekni Bölümü'nde sürdürülen sığırcılık faaliyetine göre karlı bir işletme olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ECONOMIC ANALYSIS OF CATTLE HUSBANDRY ACTIVITIES OF EXPERIMENTAL FARM AND ANIMAL SCIENCE DEPARTMENT OF AGRICULTURE FACULTY OF EGE UNIVERSITY KAYA, Figen MSc in Agriculture Economics Supervisor: Prof. Dr. Metin TALİM January, 1999 150 pages This study aims at economically analysing the cattle husbandry unit of the experimental farm of Faculty of Agriculture and the cattle husbandry unit of Department of Animal Science at different criteria. In the study, farm gate prices and market prices were used to calculate milk income of the experimental farm and total income, and labour and veterinary costs were valued at the basis of both gross and net wages. Milk income of the cattle husbandry activity of the animal science department, however, were calculated at the basis of market prices. The study covers detailed comparative analysis of the two units from the standpoints of cash flow, total income, gross and net income, gross and net margin, operational costs and total milk costs.VIII The study concludes that cattle husbandry activity of the animal science department is more profitable than that of the experimental farm. Keywords : Cattle husbandry activity, economic and technical analysis