Balık cezbedici düzenekler (FAD'ler) üzerine araştırmalar
Investigations on fish ageregating devices (FAD)'s
- Tez No: 85489
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Balık Cezbedici Düzenekler, FADs, Yapay Habitatlar, Görsel Sayım Metodu, Fish Aggregating Devices, FADs, Artificial reefs, Visiual Census Methods
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV ÖZET BALIK CEZBEDİCİ DÜZENEKLER (FAD'Ier) ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ACARLI, Deniz Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Doç.Dr. Ali KARA Aralık 1998 55 sayfa Bu çalışmada cezbedici kısmı 3 farklı materyalden oluşturulan (Palmiye, Branda ve Ağ) Balık Cezbedici Düzenekler araştırılmıştır. Çalışma izmir ili, Urla ilçesi sınırlan içinde yer alan Karantina Adasında gerçekleştirilmiştir. 3 farklı FAD 8-10 m sularda ve kıyıya 200 m uzaklıkta plana göre yerleştirilmiştir. Çalışmada FAD'Ier atılmadan önce, balık türlerinin kompozisyonunu tespit etmek için, çeşitli göz genişliğine sahip monoflament ve multiflament uzatma ağlan, ortasu uzatma ağlan, yemli çapariler, sepet ve görsel sayım metotlarından point-count (nokta-sayım) (Bortone ve ark (1989)) yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada ağlar için dönek yöntemi kullanılmıştır. FAD civannda Görsel Sayım Metodu ile tespit edilmiş en yoğun türler sırasıyla Atherina boyeri, Diplodus annularis, Trachurus trachurus, Loligo vulgaris yumurtaları, D. vulgaris ve Labrus spp. olarak bulunmuştur.Araştırma bulgularına göre, 3 İstasyonda toplam 14 familya ya ait 34 tür gözlenmiştir. Görsel Sayım Metodu ile tespit edilen balıkların % 43.9'i Ağ-tip FAD'i tercih ettikleri bulunmuştur. Onu sırasıyla % 34.9 ve % 21. 1 ile Palmiye ve Branda tip FAD takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATIONS ON FISH AGGREGATING DEVICES (FADs) ACARLI, Deniz Thesis of Msc, Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor: Ass.Prof.Dr. Ali KARA December 1998, 55 pages In this study, Fish Aggregating Devices (FADs) which consist of three different aggregating parts (Hammock, palm, net) were investigated. This study carried out Karantina Island in border of Urla city Izmir Prefecture. Three (fish aggregating devices) were deployed at 200 m distance from coast and in 8-10 m of water. In this study, before the FADs are deployed in order to determine the fish species composition in the area monofilament and multifilament trammel nets which have the different mesh size, mid-water nets, trolling line with food and point-count (Bortone et. al., 1989) visiual census methods were used. The nets have been casted on the sea during the sun down by night and collected during the sun rise by day. A total of 14 families and 34 species of fishes was observed at three station. Around FADs species of fish determined, with visiual census methods, as required: Atherina boy eri, Diplodus antmlaris, Trachurus trachums, roe oîLoligo vulgaris, D. vulgaris ve Labrus spp.As a result of this study, around FADs fishes have prefered that with 43,9 % net-type FAD and as required with 34,9 % and 21,1 % palm and hammock-type FAD have been determined.