Testing a model of Mobile Assisted Language Learning (MALL) motivation
Mobil Destekli Dil Öğrenimi (MDDÖ) motivasyonu modelinin test edilmesi
  1. Tez No: 854915
  2. Yazar: FATİH KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA OKUMUŞ DAĞDELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil Destekli Dil Öğrenimi, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrenciler, Birleştirilmiş Teknoloji Kabulü ve Kullanımı Teorisi, davranışsal niyet, motivasyon, Mobile-Assisted Language Learning, EFL students, UTAUT, Behavirol intention, motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez, Mobil Destekli Dil Öğrenimi (MDDÖ) motivasyonunun yabancı dil olarak İngilizce öğrenenlerin davranışsal niyeti üzerindeki dolaylı etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, motivasyon, Birleştirilmiş Teknoloji Kabulü ve Kullanımı Teorisi (BTKKT) etkenleri ve öğrencilerin davranışsal niyeti arasındaki ilişkiyi araştırmayı ve aynı zamanda öğrencilerin MDDÖ'ye yönelik algılarının moderatör etkisini incelemeyi de amaçlamaktadır. Nicel yöntemlerin ve anket verilerinin kullanıldığı bu çalışmada motivasyon, BTKKT-performans beklentisi, davranışsal niyet ve MDDÖ'ye yönelik algıları ölçmek için geliştirilmiş ölçekler kullanılmıştır. Motivasyonun öğrencilerin davranışsal niyetini nasıl etkilediğini inceleyerek, bu araştırma ile dil öğrenenlerin motivasyonunu, davranışsal niyetini ve genel dil öğrenme deneyimlerini geliştirmeye yönelik içgörü ve stratejiler önerilmiştir. Bu tezde anket uygulanan çalışma grubu, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde eğitim gören 626 yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcıların sosyodemografik verileri yanı sıra mobil uygulama kullanım alışkanlıkları da çalışmada yer almaktadır. Çalışmanın tarama kısmında 4 ölçek ve bu ölçeklere ait 36 ifade ile analiz gerçekleştirilmiştir. Veriler üzerine yapılan tanımlayıcı istatistikler katılımcıların genel yapılarını anlamak amacıyla hazırlanmıştır. Aynı zamanda ölçek ortalamalarının fark analizleri hesaplanmış ve kategorilere ait tanımlayıcı istatistikler yorumlanmıştır. Ölçekler arasındaki sebep sonuç ilişkisi Yapısal Eşitlik Modeli ile analiz edilmiştir. Böylelikle İngilizce öğrencilerinin MDDÖ motivasyonlarının davranışsal niyetleri üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların cihaz kullanım alışkanlıklarının toplumu yansıttığı görüşü hakimdir. Aynı zamanda, MDDÖ motivasyonlarının davranışsal niyetlerini direkt olarak etkilemediği anlaşılmıştır. Ancak, öğrencilerin aracı etkiler ile davranışsal niyetlerinin etkilenebildiği sonucuna varılmıştır. Bir diğer önemli bulgu ise performans beklentisi ölçeği aracılığıyla kurulacak bir etkileşimin davranışsal niyetler üzerindeki etkisinin (≈63.0%), MDDÖ performans beklentisi ölçeği aracılığıyla gerçekleşen bir etkiden (≈16.0%) daha yüksek olmasıdır. Bu çalışmanın pedagojik çıkarımı, yabancı dil olarak İngilizce öğrenilen ortamlarda öğrencilerin davranışsal niyetlerini ve dil öğrenme deneyimlerini önemli ölçüde etkileyen kişiselleştirilmiş, teknolojiyle entegre eğitim stratejileri aracılığıyla MALL motivasyonunun arttırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the indirect effect of Mobile Assisted Language Learning (MALL) motivation on EFL learners' behavioral intention (BI). In particular, the study aims to investigate the relationship between motivation, Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT) factors and learners' BI as well as to examine the moderating effect of learners' perceptions towards MALL (PtMALL). In this study, quantitative methods and survey data were used and scales were developed to measure motivation, UTAUT-performance expectancy (PE), BI, and PtMALL. By examining how motivation affects learners' behavioral intention, this research offers insights and strategies to improve language learners' motivation, behavioral intention and overall language learning experience. This study adopted a survey applied to the study group of 626 EFL students receiving education in Sivas Cumhuriyet University. In addition to the sociodemographic data of the participants, mobile application usage habits were also included in the study. In the survey of the study, 4 scales and 36 statements belonging to these scales were analyzed. Descriptive statistics on the data were prepared to understand the general structure of the participants. At the same time, the difference analysis of the scale averages was calculated and the descriptive statistics of the categories were examined. The cause and effect relationship between the scales was analyzed with Structural Equation Modeling (SEM). Thus, the direct and indirect effects of the MALL motivations of English language learners on their behavioral intentions were investigated. The research findings suggest that the participants' device usage habits reflect the society. It was also found that MALL motivation did not directly affect BI intentions. However, it was concluded that students' BI can be influenced by mediating effects. Another important finding is that an interaction through the PE scale has a higher impact on BI (≈63.0%) than an effect through the PtMALL scale (≈16.0%). The pedagogical implication of this study is the enhancement of MALL motivation through personalized, technology-integrated educational strategies, significantly impacting students' behavioral intentions and language learning experiences in EFL contexts.