The relationship between patents and economic growth: A Panel VAR and causality analyses on OECD countries
Patentler ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki: OECD ülkeleri üzerine Panel VAR ve nedensellik analizleri
- Tez No: 854916
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA GÖRKEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Patent, Yenilik, Ekonomik Büyüme, Panel VAR ve Granger Nedensellik Analizi, Patents, Innovation, Economic Growth, Panel VAR and Granger Causality Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Patent konusu birçok kavram ile ilişki halinde olması sebebiyle hem teorik hem ampirik olarak kapsamlı bir analiz gerektirmektedir. Patent almak sadece patent sahibi için değil, aynı zamanda toplum ve ülke için de önemlidir. Yıllar içinde, ekonomik büyümenin nedenleri farklı büyüme modellerinde çeşitli şekillerde ortaya konmuştur. Ar-Ge temelli içsel büyüme modellerine göre sürdürülebilir ekonomik büyüme, Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştiren endüstrilerin inovasyonu ortaya çıkarması ve inovasyonun Ar-Ge ile sürekli beslenmesi ile sağlanabilir. İnovasyon süreci, yeni inovasyonların geçmiş başarıların üzerine inşa edildiği kümülatif bir süreç olarak tasvir edilmektedir. Ampirik bulgular, fikri mülkiyet haklarının bir türü olan patentlerin ekonomik büyümeye katkıda bulunduğunu göstermektedir. Özellikle bilgiye dayalı yeni ekonomilerde, ülkelerin ve şirketlerin inovasyona yatırım yapma kararlarında patentler temel bir rol oynamaktadır. Bu çalışma öncelikle patent ve patent sisteminin ekonomik etkilerini teorik olarak incelemektedir. Bu amaçla, patentlerin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi, bir inovasyon göstergesi olarak sahip oldukları rolden hareketle ve patent sisteminin temel faydaları göz önünde bulundurularak açıklanmaktadır. Çalışma daha sonra 1990 ve 2019 yılları arasında OECD ülkelerinden oluşan bir panel için patentler ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi ampirik olarak araştırmaktadır. Çalışma panel vektör otoregresyon (VAR) yaklaşımı ve panel-VAR Granger nedensellik analizini kullanarak patentleri patent başvuruları ve alınan patentler olarak ayırmaktadır. Granger nedensellik analizi sonuçlarına göre, patentler ve ekonomik büyüme arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olmadığı, patentlerden ekonomik büyümeye doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Ampirik tahminlerden elde edilen bulgular, OECD ülkelerinde patentlerin ekonomik büyümeye önemli bir katkı sağladığını doğrulamaktadır. Ampirik sonuçlar, gayri safi yurtiçi hasılayı artırmada patent başvurularından çok alınan patentlerin belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The patent subject requires a comprehensive analysis both theoretically and empirically as it is related to many concepts. Patenting is important not only for the patent owner, but also for society and the country. Over the years, the causes of economic growth have been put forward in various ways in different growth models. Sustainable economic growth can be achieved by the creation of innovation by industries that carry out R&D activities and the continuous feeding of innovation with R&D, according to R&D-based endogenous growth models. The innovation process is depicted as a cumulative one in which new innovations build on past achievements. Empirical evidence demonstrates that patents, as a form of intellectual property rights contribute to economic growth. Especially in knowledge-based new economies, patents play a essential role in the decisions of countries and companies to invest in innovation. This study first theoretically reviews the economic effects of patent and patent system. For this purpose, it explains the impact of patents on economic growth, starting from their role as an innovation indicator and considering the main benefits of the patent system. The study then empirically investigates the relationship between patents and economic growth for a panel of OECD countries between 1990 and 2019. By employing panel vector autoregression (VAR) approach and panel-VAR Granger causality analysis, the research distinguishes patents into patent applications and grants. According to the findings of the Granger causality analysis, there is no two-way causality relationship between patents and economic growth, but there is a causality relationship from patents to economic growth. The findings from the empirical estimates confirm a significant contribution of patents to economic growth in OECD countries. The empirical results show that an improvement in patent grants play a decisive role rather than patent applications in enchancing gross domestic product.