Kusurlu ürün, tamir ve stoksuzluk durumu altında tarama hızının üretim hızından küçük olduğu ekonomik üretim miktarı model önerileri
Model suggestions for economic production quantity where the scanning speed is slower than the production speed under defective product, repair and out of stock
- Tez No: 854918
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Üretim Miktarı, Kusurlu Ürün, Yeniden İşleme, Üretim Hızı, Tarama Hızı, Stoksuzluk, Economic Production Quantity, Defective Product, Rework, Production Speed, Scanning Speed, Out of Stock
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Klasik ekonomik üretim miktarı modelleri, üretilen ürünlerin tamamının sağlam olduğu varsayımı altında oluşturulmaktadır. Bu varsayımın endüstriyel hayatta her zaman geçerli olması mümkün değildir. Bu sebeple kusurlu ürün içeren üretim partilerini dikkate alan çok sayıda model geliştirilmiştir. Literatürde incelenen kusurlu ürün varsayımı altındaki üretim miktarı modellerinin çoğu, taramanın etkisini görmezden gelmektedir. Mevcut çalışmaların çoğu üretim döngüsü içinde tarama hızı ile üretim hızı arasındaki ilişkiyi ihmal etmiş ve hızı eşit kabul etmiştir. Bu çalışmada iki model önerisinde bulunulmuştur. Geliştirilen ilk modelde tek bir ürün üretilmekte ve üretilen ürünlerin belli oranda kusurlu olduğu kabul edilmektedir. Kusurlu ürün oranı rassal değişken olup, belli bir olasılık dağılımına uymaktadır. Kusurlu ürünlerin tamamı yeniden üretim sürecinden geçirilerek sağlam ürün haline getirilmektedir. İkinci modelde stoksuzluğa izin verilerek birinci model genişletilmiştir. İkinci kurulan modelde kusurlu ürünlerin tamamı tamir edilemediğinden belli bir oranı hurda ürün olarak ayrılmaktadır. Üretim ve tarama hızının farklı olması varsayımı her iki modelde de geçerlidir. Ayrıca geliştirilen modeller için sayısal örnekler verilmekte ve kusurlu ürün oranının beklenen değerindeki değişimin etkileri duyarlılık analizi ile incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Classical economic production quantity models assume that all the products produced are perfect. This assumption is not always valid in industrial life. For this reason, many models have been developed that consider production batches containing defective products. Most of the production quantity models under the defective product assumption reviewed in the literature ignore the effect of screening. Most of the existing studies have neglected the relationship between the scanning rate and the production rate in the production cycle and have assumed the rate to be equal. In this study, two models are proposed. In the first model, a single product is produced, and it is assumed that a certain proportion of the products produced are defective. The proportion of defective products is a random variable and follows a certain probability distribution. All defective products are remanufactured into sound products through a remanufacturing process. In the second model, the first model is extended by allowing for stock-outs. In the second model, since not all defective products can be repaired, a certain proportion of them are reserved as scrap products. The assumption of different production and scanning speeds is valid in both models. In addition, numerical examples are given for the developed models and the effects of the change in the expected value of the defective product rate are analyzed by sensitivity analysis.