Masalların bireylerin sorun çözümüne katkısı üzerine kuramsal bir çalışma
A theoretical study on the contribution of folk tales to individuals' problem solving
- Tez No: 854950
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Masal, Sorun, Anadolu Masalları, Masal Anlatıcılığı, Folk Tale, Problem, Anatolian Folk Tales, Storyte
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın İlköğretim öğrencileri için önerdiği“Anadolu Masalları (1-2)”kitabındaki masalların bireylerin sorun çözümüne katkısı kuramsal açıdan ele alınmıştır. Çalışma kapsamında, İlköğretim programlarında sıkça karşılaşılan sorunlar göz önüne alınarak belirlenen on beş Anadolu Masalı incelenmiş olup tesbit edilen sorunlar, dört ana başlık altında değerlendirilmiştir. Çalışma da Anadolu Masallarında hangi sorunlar olduğu ve bu sorunların çözümünde nasıl bir yol izlenebileceği kuramsal açıdan ele alınmıştır. Çalışma da bireylerin hangi sorunlarla karşılaştığı ve sorunları çözümlemede kullandıkları yöntemler incelenmiştir. Veri analizinde doküman inceleme yöntemi ve betimsel analiz yaklaşımı kullanılmıştır. Belirlenen masallar özetlenerek ayrıntılı bir şekilde içerik analizi yapılmış, bireylerin sıkça karşılaştığı sorunlar tespit edilmiştir. Daha sonra sorunların bulunduğu alanlar alıntılanarak belirlenen dört madde çereçevesinde masallar yorumlanıp sorunların analizi yapılmıştır. Her bir masalda bulunan sorunlar ve sorunların çözümü sonucunda kazanılan değerler tablolaştırılmıştır. İncelenen Anadolu Masallarında, bireyin hayat boyunca sıklıkla karşılaştığı ve çözümlemek zorunda kaldığı sorunlara yer verildiği görülmüştür. Masallarda kıskançlık, kurnazlık, kötülük, ihanet, cimrilik gibi temel sorunların sıkça yer aldığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, masalların bireylerin sorun çözme becerilerini geliştirmekte faydalı olduğu ve bu nedenle eğitim öğretimde masallardan faydalanmanın sorunların çözümünde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışma sonucunda Anadolu Masallarının öğrencilerin sorun çözme yeteneklerini güçlendirmede eğitici bir araç olarak kullanılabileceği düşüncesine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the theoretical contribution of the folk tales in the“Anadolu Masalları (1-2)”book recommended by the Ministry of National Education for primary school students is examined. Within the scope of the study, fifteen Anatolian Folk Tales were analyzed, taking into consideration the common problems encountered in primary education programs, and the identified problems were evaluated under four main headings. The study explores the theoretical aspects of the issues presented in Anatolian Folk Tales and discusses potential approaches to solving these problems. The study also investigates the problems individuals face and the methods they employ to solve these problems. Document analysis method and descriptive analysis approach were used in data analysis. The identified tales were summarized, and a detailed content analysis was conducted to identify common problems encountered by individuals. Subsequently, the areas where problems were identified were quoted, and within the framework of the four specified criteria, the tales were interpreted, and an analysis of the problems was carried out. The problems identified in each tale and the values gained through the resolution of these problems were tabulated. It was observed that the Anatolian Folk Tales examined in the study address the problems that individuals frequently encounter throughout their lives and need to resolve. Common problems such as jealousy, cunning, evil, betrayal, and stinginess were found to be prevalent in the tales. According to the research results, it was concluded that folk tales are beneficial in developing individuals' problem-solving skills, and therefore, utilizing folk tales in education is effective in addressing problems. As a result of this study, it is suggested that Anatolian Folk Tales can be used as an educational tool to enhance students' problem-solving abilities.