Nükleer enerji tüketiminin makro ekonomik belirleyicileri: OECD ülkeleri üzerine bir panel veri analizi
Macroeconomic determinants of nuclear energy consumption: A panel data analysis on OECD countries
  1. Tez No: 498021
  2. Yazar: İBRAHİM GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Makro Ekonomik Belirleyici, Nükleer Enerji, OECD Ülkeleri, Panel Veri Analizi, Economic Growth, Macro Economic Determinants, Nuclear Energy, OECD Countries, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Enerji iç ve dış siyasetin şekillenmesinde, Milli sanayinin ve ekonominin gelişiminde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle enerjinin hangi kaynaklardan üretildiği oldukça önemlidir. Fosil yakıtlar açısından zengin olmayan pek çok ülke için nükleer enerji önemli bir alternatiftir. Bu çalışmada nükleer enerjinin makro ekonomik belirleyicileri incelenmiştir. Bunu gerçekleştirirken literatürde yer alan benzer çalışmalar titizlikle taranarak değişkenler tespit edilmiştir. 2000-2015 yılları arasında OECD ülkelerinin örneklem olarak alındığı analizde nükleer enerjinin makro ekonomik belirleyicileri olarak sivil iş gücü, toplam karbon dioksit emisyonu, ham petrol fiyatları, Enerji yoğunluğu, Fosil yakıt tüketimi( toplamın % si), Yenilenebilir enerji tüketimi (toplam nihai enerji tüketiminin % si ) ve kişi başına sabit fiyatlarla GSYİH değişkenleri kullanılmıştır. Dengeli panel analizi yapmak için verileri yetersiz olan 5 ülke çalışmadan soyutlanmıştır. Yapılan dengeli panel veri analizinin ilk aşamasında F testi ve Breusch Pagan düzeltilmiş langrange çarpanı (LM) testi yapılarak klasik modelin kullanılamayacağı sonucuna varılmıştır. Analizin daha sonraki aşamasında ise Rassal (Random) modelin mi yoksa sabit (Fixed) modelin mi daha etkin olduğunu araştırmak amacıyla Hausman testi yapılmış ve modelin tahmini rassal (random) etkiler tahmincisiyle yapılmaya karar verilmiştir. Yapılan analizden çıkan sonuca göre; Emek ve Pet. değişkenleri istatistiki açıdan %5 önem düzeyinde anlamsız olarak bulunmuştur. 〖Co〗_2, EnerY., Fosil, Yenib.ve GSYİHise %1 istatistiki önem düzeyinde anlamlı olduğu görülmektedir. İstatistiki açıdan anlamlı çıkan değişkenlerden 〖Co〗_2 ve EnerY. değişkenleri Nük değişkeni ile pozitif ilişkilidir. Fosil, Yenib.ve GSYİH değişkenleri ise Nük değişkeniyle negatif ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Energy has an important place which not only shapes domestic and national policy, but also improves national industry and economy. In case, it is quite important the energy is produced from what kind of sources. Nuclear energy is an important alternative in terms of most countries which has little fossil fuel sources. In this article, macro economic determinants of nuclear energy have been examined. Having examined on this essay, variables have been identified similar essays placed in literature by scanning meticulously. Between 2000 and 2015, civil labor, total emission of carbon dioxide, prices of crude oil, Energy density, consumption of fossil fuel (% of total), consumption of renewable energy (% of total final of energy consumption) and variables of gross domestic product including fixed prices per person has been used as macroeconomic setters of nuclear energy in the analysis which OECD countries has been taken as sampling.Five countries with insufficient data to conduct balanced panel analysis were abstracted without work. İn order to make balanced panel data analysis, it was decided that test F and Breusch Pagan corrected lagrange multiplier cannot be used by testing (LM). Moreover, at the next stage of analysis, in order to search Random model or Fixed model would be more effective Hausman test was done and the model was decide to be done with estimator of estimated random effects. According to the result of analysis; The variables Emek and Pet. were statistically insignificant at the 5% significance level. 〖Co〗_2, EnerY., Fosil, Yenib., and GSYİH 1 % is significant at the level of statistical significance is observed. Statistically significant variables 〖Co〗_2 ve EnerY. are positively related to Nük variable. Fosil, Yenib. and GSYİH variables are negatively correlated with the Nük variable.