Kurkumin (Curcumin) ile modifiye edilen montmorillonit mikro/nano kilin doğal süreçler ile (yeşil yöntemler) eldesi ve helicobacter pylori üzerine etkisinin incelenmesi
The production of montmorillonite micro/nano clay modified with curcumin through natural processes (green methods) and investigation of its effect on helicobacter pylori
- Tez No: 855003
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN KEMAL BAYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fitomodifiye, Tıbbi jeoloji, Kurkumin, Montmorillonit nanokil, Antibakteriyel, Minimum inhibitör konsantrasyon, Helicobacter pylori, Phyto modified, Medical geology, Curcumine, Montmorillonite nanoclay, Antibacterial, Minimum inhibitor concentration, Helicobacter pylori
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Sadece fiziksel işlemlerle saflaştırılarak elde edilen mikro/nanomontmorillonit kilinin, doğal bir ürün olan kurkuminle modifiyesini sağlamak ve ürünün etkinliğini diğer modifiye edici(gümüş, bizmut) ajanlarla karşılaştırıp antibakteriyel etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Bentonitten mikro/nano montmorillonit kilinin saflaştırılması doğal sedimentasyonla yapılmıştır. Kurkumin, zedeçal (Curcuma longa) bitkisinden ekstrakte edilmiş, gümüş ve bizmut üretici firmalardan temin edilmiştir. Saflaştırma yönteminin başarısı X-ışını ışın spektroskopisi (XRD, XRF), parçacık boyutu lazer saçılma dağılımı (PSA), katyon değişim kapasitesinin belirlenmesi (CEC), Kuvarsın tepe yoğunluğu ve kızılötesi spektroskopi (FTIR) analizleri ile değerlendirilmiştir. Modifiye işlemlerinin etkinliği ve verimliliği, Fourier kızılötesi spektroskopisi (FTIR), Taramalı elektron mikroskobu (SEM/EDX), Transmisyon elektron mikroskobu(TEM) ve Minimun inhibitör konstrasyonu(MIC) sonuçlarıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Saflaştırılmış mikro/nano montmorillonit, bizmut, gümüş ve kurkumin ile modiye edilen mikro/nano montmorillonit kilinin helicobacter pylori bakterisi üzerine etkisni gösteren minimum inhibisyon konsantrasyonu(MIC) değerleri sırasıyla 1024 mg/ml, 514 mg/ml, 256 mg/ml, 128mg/ml olarak bulunmuştur. Sonuç: Bulgulara göre bentonit kilinden mikro/nano montmorillonit istenilen özellikte saflaştırılmıştır. Bitki kaynaklı, çevre dostu, canlı organizmaların sağlığı açısından güvenli kurkumin ile modifiye mikro/nano montmorillonit kili diğerlerine daha fazla antibakteriyal etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Modification with naturally occurring curcumin of montmorillonite micro/nano clay purified only by using physical processes as compared with other modifying agents (silver, bismuth) and assessment of its antibacterial effect. Method: Purification of montmorillonite micro/nano clay from bentonite implemented by using natural sedimentation. Curcumin was extracted from turmeric (Curcuma longa) plant and supplied from silver and bismuth manufacturers. Success rate of the purification method was assessed by using X-ray radiation spectroscopy (XRD, XRF), Laser diffraction particle size analysis (PSA), Peak density of quartz, Cation exchange capacity (CEC), and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) analyses. Effectiveness and efficiency of the modification processes were assessed based on the results from Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), Scanning electron microscopy (SEM/EDX), Transmission electron microscopy (TEM) and Minimum inhibitor concentration (MIC). Findings: MIC values for effect on helicobacter pylori bacterium of montmorillonite micro/nano clay modified by montmorillonite micro/nano clay, bismuth, silver and curcumin were found to be 1024mg/ml, 514mg/ml, 256mg/ml and 128mg/ml, respectively. Conclusion: Results suggest that micro/ nano montmorillonite was purified from bentonite clay with the desired property. Montmorillonite micro/nano clay modified by the plant derived, environmentally friendly, safe-for-organismal-health curcumine exhibited more antibacterial effect.