Impact of country of origin on purchase decisions: Case of Türkiye's country of origin effect on consumer clothes purchase decisions in Yemen, Sana'a
Menşei ülke etkisinin satın alma kararı üzerindeki etkisi: Türkiye menşei ürünlerin Yemen/Sana'da tüketicilerin kıyafet satın alma kararlarına etkisi
  1. Tez No: 855141
  2. Yazar: HANAN SALAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Made in...”, Menşe Etiketleri, Menşe Ülke, Türkiye, Yemen, Country-of-Origin, Made in…”, Origin Labels, Türkiye, Yemen
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, menşe ülke etkilerinin tüketici davranışları üzerindeki etkisini, 'Made in Turkey' etiketinin Yemenli müşterilerin giyim satın alırkenki kararları üzerindeki önemine odaklanarak ele almaktadır. İki ülkenin gelişen ticari bağları göz önüne alındığında, Türkiye ile Yemen arasındaki ilişkileri anlamak iş dünyası ve politikacılar için kritik önem taşımaktadır. Bu çalışma, Menşe Ülkesinin müşterinin satın alma kararını ne ölçüde etkilediğini görmek için tüketici bakış açısı ile yürütülmüştür.“Made in Turkey”in önemi; farklı yaş, cinsiyet ve eğitim alt grupları incelenerek değerlendirilmektedir. Birincil veriler, Sana'a'daki Yemenli müşterilere yöneltilen standartlaştırılmış soru sorma araçları kullanılarak toplanmıştır. Ayrıca bu çalışma; verilerin başarılı bir şekilde anlaşılabilmesi için tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi ve regresyon analizinin kapsamlı bir şekilde kullanımını içermektedir. Bu çalışmanın bulguları, 'Made in Turkey' etiketinin Yemen'deki tüketici davranışları üzerinde ve özellikle de giysi tercihleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Veriler aynı zamanda Türk giyim üreticilerinin ve pazarlamacılarının yüksek düzeyde ilgi gördüğünü ve Yemenlilerin ortamında markalaşmanın ve pazar konumlandırmanın önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma, araştırmaların çok az ilgisini çeken bir pazardan ampirik veriler sağlayarak uluslararası pazarlama hakkındaki bilimsel söylemi güçlendirmektedir. Politikacılar, bu sonuçları daha verimli ve üretken ticari ortaklıkları teşvik etmek için kullanma potansiyeline sahiplerdir.
Özet (Çeviri)
This study looks at the influence of country-of-origin impacts on consumer behavior, with a focus on the importance of the 'Made in Turkey' label on Yemeni consumers' clothing purchasing decisions. Understanding the relationships between Turkey and Yemen is critical for businesses and policymakers, given the two nations' developing trade ties. This study is being undertaken from a consumer standpoint to see what extent Country-of-Origin influences a consumer's purchase decision. Different age, gender, and education subgroups are e investigated, and the significance of the“Made in Turkey”is assessed. Primary data are gathered through the use of standardized questioners given to Yemeni consumers in Sana'a. Also, the study included a comprehensive use of descriptive statistics, correlation analysis, and regression analysis in order to successfully understand the data. The study's findings reveal that the 'Made in Turkey' label has a significant influence on consumer behavior in Yemen, particularly in terms of garment preferences. The data also show a high level of interest in Turkish clothing makers and marketers, emphasizing the importance of branding and market positioning in the Yemeni environment. The study adds to the scholarly discourse about international marketing by providing empirical data from a market that has gotten little research attention. Policymakers have the potential to use these results to foster more efficient and productive trade partnerships.