Tüketici etnosentrizmi ve menşe ülke etkisinin yabancı ürün satın alma eğilimine etkisi: Milli marka duyarlılığının aracı rolü
The impact of consumer ethnocentrism and country of origin effect on foreign product purchase tendency: The mediating role of national brand sensitivity
- Tez No: 995715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL FAİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Menşe ülke, Tüketici etnosentrizmi, Country of origin, Consumer ethnocentrism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşmenin getirdiği yoğun rekabet ortamında, tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen kültürel ve psikolojik birçok faktör bulunmaktadır. Tüketici etnosentrizmi, menşe ülke etkisi, milli marka duyarlılığı ve yabancı ürün satın alma eğilimi de bu faktörlerdendir. Tüketici davranışlarını etkileyen bu dört temel eğilim birbiriyle de ilişki içinde olmaktadır. Tüketici Etnosentrizmi, bireylerin kendi ülkesinde üretilen ürünleri, ahlaki ve vatansever bir görev bilinciyle üstün görerek yabancı ürünlere karşı olumsuz bir tutum sergilemesi ve yerel ekonomiyi destekleme isteği olarak tanımlanmaktadır. Menşe ülke etkisi ise ürünün üretildiği yere göre kişilerin ön yargı içinde olması olarak tanımlanmaktadır. Millî Marka Duyarlılığı, tüketicinin yerli markalara yönelik aidiyet, sahiplenme ve aktif destekleme arzusunu ifade ederken, bunun tam karşısında Yabancı Ürün Satın Alma Eğilimi ise yer alır ve tüketicilerin yabancı menşeli ürünlere duyduğu ilgi ve bu ürünleri tercih etme istekliliğini göstermektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, tüketici etnosentrizmi, menşe ülke etkisi, milli marka duyarlılığı ve yabancı ürün satın alma eğilimi değişkenlerinin kişiler üzerindeki satın alma kararlarının düzeylerini incelemektir. Çalışmada kolayda örnekleme tekniğinden yararlanılmış olup, çevrimiçi anket tekniğiyle Düzce ili Merkez ilçesinde ikamet etmekte olan 296 kişiden elde edilen veriler analize tabi tutulmuştur. Elde edilen veriler, betimleyici analizler, doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon ve yol analizleri ile incelenmiştir. Tüketici etnosentrizmi ve menşe ülke etkisinin yabancı ürün satın alma eğilimi üzerinde milli marka duyarlılığı dolayısıyla kısmi aracılığı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the highly competitive environment brought about by globalization, many cultural and psychological factors influence consumers' purchasing decisions. Consumer ethnocentrism, country of origin effect, national brand sensitivity, and the tendency to buy foreign products are among these factors. These four fundamental tendencies affecting consumer behavior are also interrelated. Consumer ethnocentrism is defined as individuals exhibiting a negative attitude towards foreign products, considering products produced in their own country superior due to a sense of moral and patriotic duty, and a desire to support the local economy. Country of origin effect is defined as individuals having prejudices based on where a product is produced. National Brand Sensitivity expresses the consumer's desire to belong to, own, and actively support domestic brands, while the opposite is the Tendency to Buy Foreign Products, which shows the interest consumers have in and willingness to prefer foreign-made products. Accordingly, the aim of this study is to examine the levels of influence of consumer ethnocentrism, country of origin effect, national brand sensitivity, and the tendency to buy foreign products on individuals' purchasing decisions. This study utilized a convenience sampling technique, and data obtained from 296 individuals residing in the Central district of Düzce province via an online survey were analyzed. The data were examined using descriptive analyses, confirmatory factor analysis, correlation, and path analyses. Consumer ethnocentrism and country of origin have a partial mediating effect on the tendency to purchase foreign products due to national brand sensitivity.