Lacanian discourse analysis of dreaming about the dead father: Is the father d(e)ad or still in the enunciated signifiers?
Kaybedilen babayı rüyada görmenin Lacanyen söylem analizi: Baba ölü mü yoksa hala dile gelen gösterenlerde mi?
  1. Tez No: 855159
  2. Yazar: YAĞMUR SAKLI DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Rüyalar, Baba Kaybı, Lacanyen Söylem Analizi, Psikanaliz, Dream, Loss of Father, Lacanian Discourse Analysis, Psychoanalysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma, erken çocukluk döneminde baba kaybı yaşamış genç yetişkinlerin, rüyalarında babalarıyla ilgili kurdukları söylemleri incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, temel olarak rüyaların nasıl inşa edildiğine gösterenler çerçevesinde odaklanmıştır. Altı katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve ses kayıtları noktalama işaretsiz olarak yazıya dökülmüştür. Metinlerin analizi için Lacanyen söylem analizi, önerilen yedi unsur ile birlikte kullanılmıştır: metnin biçimsel nitelikleri, temsilin sabitlenmesi, faillik ve kararlılık, bilginin rolü, dildeki konumlar, bakış açısının açmazları ve metinsel materyalin yorumlanışı. Analizlerin sonucunda, babanın (ölümünün) gösterenleri, rüyalardaki baba kaybının gösterenleri, rüyalardaki babaya karşı konumlanma, söylemlerdeki sabit noktalar, açmazlar ve Başka ile ilişki olarak altı başlık parçası üretildi. Bulgular, ilgili literatür ve klinik sonuçlar temelinde tartışılmıştır. Son olarak, gelecekteki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The current study aimed to examine how young adults whose father had died in early childhood construct discourses of their dreams about their fathers. The study mainly focused on the construction of the dreams on the basis of signifiers. Semi-structured interviews were conducted with six participants, and the audio records were transcribed without punctuation. For the analysis of the texts, Lacanian discourse analysis was employed with suggested seven elements: formal qualities of text, anchoring of representation, agency and determination, the role of knowledge, position in language, deadlocks of perspectives, and interpretation of textual material. As the outcome of the analyses, six head pieces were produced as signifiers for (death of) father, signifiers for father loss in dreams, positioning towards father in dreams, fixed points in discourses, deadlocks, and relation to the Other. The outcomes were discussed on the basis of relevant literature and clinical implications. Finally, suggestions for future studies were offered.