Person and Organization (P-O) fit based on Sustainable Development Goals (SDGs) and willingness to work: A moderation model examining the regulatory focus perspective
Kişi ve Organizasyon'un sürdürülebilir kalkınma hedefleri açısından uyumu ve çalışma istekliliği: Düzenleyici Odak Perspektifi'ni inceleyen bir moderasyon modeli
  1. Tez No: 855230
  2. Yazar: ALEYNA BERFİN ŞENOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GERGELY CZUKOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişi-Organizasyon Uyumu, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Çalışma İstekliliği, Düzenleyici Odak, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Person-Organization Fit, Sustainable Development Goals, Willingness to Work, Regulatory Focus, Corporate Social Responsibility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışma, Birey-Örgüt (B-Ö)'ün Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) açısından uyumunun bireylerin çalışma isteğini nasıl etkilediğini, ve düzenleyici odağın, bu etki üzerinde nasıl bir rolü olduğunu ilerleme ve önleme odaklı kişilik arasındaki farklılıkları dikkate alarak incelemektedir. Katılımcılar (N=211), İK, mühendislik, muhasebe, hukuk vb. alanlardan beyaz yakalı oluşmaktadır ve bu profesyonellerin faaliyet gösterdiği sektörler arasında IT, imalat, bankacılık vb. bulunmaktadır. Araştırmada deneysel tasarım kullanılmış olup, bir hafta arayla uygulanan iki aşamalı anketi içermektedir. İlk aşamada, katılımcılar (a) on beş madde içeren bir listeden en çok ve en az tercih ettikleri SKH'larını belirlemiş ve (b) düzenleyici odak yönelimlerini değerlendirmişlerdir. Bir hafta sonra, 2. Faz'da, katılımcılar dört uyum senaryosundan birine rastgele atanmıştır: kazanç (en çok tercih ettikleri SKH'ya bağlı olarak pozitif bir çalışan değerlendirmesi ile karşılaşma), kayıpsız (en az tercih ettikleri SKH'ya bağlı olarak negatif bir çalışan değerlendirmesi ile karşılaşma), uyumsuzluk / hayal kırıklığı (en çok tercih ettikleri SKH'ya bağlı olarak negatif bir çalışan değerlendirmesi ile karşılaşma), ve uyumsuzluk / kayıpsızlığı başaramamak (en az tercih ettikleri SKH'ya bağlı olarak pozitif bir çalışan değerlendirmesi ile karşılaşma). 1. Faz'da seçilen en az veya en çok önemli SKH'ya bağlı olarak, katılımcılar dört uyum senaryosuna ve seçtikleri amaçları içeren kurumsal sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgiye maruz kalmıştır. Ayrıca, belirtilen organizasyon için çalışma istekliliklerini belirtmeleri istenmiştir. SKH'lar açısından B-Ö uyumunun iş yapma isteği üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır, öte yandan düzenleyici odak kişiliğin bu ilişki üzerindeki düzenleyici rolü istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Araştırmanın bulgularına göre, organizasyonlar, çalışanlar/iş adaylarıyla benzer SKH'lara değer verdiklerinde, iş yapma istekliliği artar. Ancak, ilerleme veya önleme odaklı bir kişilik sahibi olmanın bu ilişkide önemli bir rol oynamadığı görülmektedir; bu da sürecin, bireylerin baskın motivasyonel yönelimlerinden bağımsız, benzer şekilde işlediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study examined how Person-Organization (P-O) Fit based on Sustainable Development Goals (SDGs) influences individuals' willingness to work, considering the moderating role of regulatory focus, differing in the promotion or prevention-focused personality. The participants (N=211) consisted of white-collar professionals from HR, engineering, accounting, law, etc. in sectors of IT, manufacturing, and banking. A two-phase experimental design with one one-week time interval was used. In the initial phase, participants completed a survey assessing (a) their alignment with SDGs by indicating their most and least preferred SDGs from a list of fifteen items, and (b) assessing their regulatory focus orientation. After one week, in Phase 2, participants were randomly assigned to one of the four fit scenarios: gain (encountering a positive employee review linked to their most preferred SDG), non-loss (encountering a negative employee review linked to their least preferred SDG), no-fit / frustration (encountering a negative employee review linked to their most preferred SDG), and no-fit / non-loss fail (encountering a positive employee review linked to their least preferred SDG). Based on previously selected least or most important SDG items in Phase 1, participants were exposed to the four fit scenarios, along with information about the CSR projects including self-selected aims. They were also asked to indicate their willingness to work for the mentioned organization. The effect of P-O fit in terms of SDGs on willingness to work was statistically significant, on the other hand, the moderating role of regulatory focus personality on this relationship was not statistically significant. According to the results, when organizations value SDGs similar to employees/job candidates, their willingness to work improves. However, having a promotion or prevention-focused personality doesn't seem to play a significant role in this relationship, suggesting the process operates similarly across individuals regardless of their dominant motivational orientation.