Operational level of war in twenty-first century conflicts
21'inci yüzyıl çatışmalarında operatif seviye
  1. Tez No: 855247
  2. Yazar: KUBİLAY ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SUNDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Operatif Seviye, 21. Yüzyıl Çatışmaları, Türk Silahlı Kuvvetleri, Osmanlı Ordusu, Operational Level of War, 21st Century Conflicts, Turkish Armed Forces, Ottoman Army
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savaş Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Savaş Araştırmaları (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez, operatif seviyenin günümüzdeki önemini ve eğer öyleyse neden ve nasıl olduğunu incelemeyi amaçlamaktadır. Operatif seviyenin günümüzde uygulanabilirliğine ilişkin tartışmalar ve eleştiriler bu tezin konusunu ortaya çıkarmıştır. Tez, Napolyon'un operatif seviyeyi ilk uygulayan kişi olduğu şeklindeki yaygın görüşe meydan okuyarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'de dahil olmak üzere çeşitli ülkelerdeki operatif seviyenin tarihsel gelişimini araştırmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri tarihini inceleyen çalışma, operatif seviyenin ortaya çıkmasını tetikleyen üç önemli faktörün (stratejik ve taktik seviye arasındaki köprü, teknoloji ve orduların büyüklüğü) 18. yüzyıldan çok önce Osmanlı İmparatorluğu'nda ortaya çıktığını ortaya koymaktadır. 21. yüzyıldaki savaş ve çatışmalar (Afganistan savaşı, IŞİD ile mücadele, Rusya-Ukrayna çatışması ve Dağlık Karabağ Savaşı) değerlendirilerek operatif seviyenin ortaya çıkmasını tetikleyen değişkenlere göre operatif seviyenin uygulanabilirliği analiz edilmiştir. Tez, 21. yüzyılda operatif seviyeyinin kalıcı geçerliliğini doğrulamıştır. Savaşın karakteri gelişmeye ve değişmeye devam ederken, stratejik hedeflere ulaşmak için askeri faaliyetlerin senkronize edilmesi ve koordine edilmesi için operatif seviye temel unsur olmaya devam etmektedir. Çok alanlı harekâtlarda uyarlanabilirliği ve teknolojiden yararlanma kapasitesi, onu çağdaş askeri doktrinin kritik bir bileşeni haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the relevance of the operational level of war today and, if so, why and how. Discussions and inquiries about the current applicability of the operational level have revealed the subject of this thesis. The thesis explores the historical development of the operational level within various countries including the Turkish Armed Forces, challenging the common notion that Napoleon was the first practitioner of the operational level of war. Examining the Ottoman Empire's military history, the study reveals that three crucial factors which triggered the emergence of the operational level of war–linkage between strategical and tactical level, technology, and size of armies–appeared in the Ottoman Empire long before the 18th century. The relevance of the operational level of war was analysed according to variables which triggered the emergence of the operational level of war by evaluating the wars and conflicts in the 21st century–the war in Afghanistan, the fight against ISIS, the conflict between Russia and Ukraine, and The Nagorno-Karabakh War. The thesis has affirmed the enduring relevance of the operational level of war in the 21st century. While the character of warfare continues to evolve and present new challenges, the operational level remains essential for synchronizing and coordinating military actions to achieve strategic objectives. Its adaptability to multi-domain operations and capacity to leverage technology make it a critical component of contemporary military doctrine.