The impact of international trade barriers in Türkiye
Uluslararası ticaret engellerinin Türkiyedeki etkisi
  1. Tez No: 855256
  2. Yazar: MOHANAD S. A. FATAFTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAT KOKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: ticaret engelleri, uluslararası ticaret, tarifeler, tarife dışı engeller, kısıtlamalar, Türkiye, trade barriers, international trade, tariffs, non-tariffs, restrictions, Turkiye
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin ekonomik genişlemesini etkileyen ticaret engellerini ve politikalarını inceler. Türkiye'nin ticaret politikalarının evrimini, vergilendirme ve ticaret kısıtlamalarının ekonomi üzerindeki etkilerini araştırır. Tez, ticaret süreçlerinin anlaşılabilir hale getirilmesini ve uluslararası pazarlara erişimi teşvik etme stratejilerini vurgular. Türkiye'nin ticaret politikaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi analiz eder ve ticaret engellerinin belirleyici faktörlerini ortaya çıkarmayı hedefler. Araştırma sonuçları, ticaret kısıtlamalarının azaltılması ve rekabetçi bir ticaret ortamının oluşturulmasının Türkiye ekonomisindeki büyümeyi nasıl teşvik edebileceğini açıklar. Ayrıca, bölgesel iş birliğinin ekonomik büyümeye olan katkısını vurgular ve gelecek politika önerileri sunar.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effect of trade restrictions on Turkiye's economic growth is examined in this study. The study addresses historical patterns, the significance of tariff and non-tariff barriers, the effects of trade agreements, and regional integration. The study is derived from the thesis and it examines the function of trade facilitation and export promotion as well as the relationship between trade policy and economic development. The study highlights important elements impacting trade barriers in Turkiye using qualitative research. The importance of lowering trade barriers, streamlining regulations, and utilizing regional integration to boost competitiveness and promote economic growth is revealed by the findings. There are also suggestions for future research directions and policy reforms.