Şermin Yaşar'ın yetişkinler için yazdığı öykülerinde psikolojik travma
Psychological trauma in Şermin Yaşar's stories for adults
  1. Tez No: 855257
  2. Yazar: NURHAN YEŞİLDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Travma, Karakter, İnceleme, Öykü
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Edebi eserler insan hayatını, duygularını, düşüncelerini insanın ruhsal durumunu, tavır ve davranışlarını ele alan ve özü itibariyle insanı anlatan sanat ögeleridir. Psikoloji bilimi ise insanın tavır ve davranışları ile ruhsal durumunu ve yaşamı arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalıdır. İkisinin konu alanı bir olmakla birlikte, ele alış biçimleri farklıdır. Psikoloji, kişilerin olaylara karşı tavır, davranış, duygu ve düşüncelerini bilimsel açıdan incelemeye alır ve elde ettiği verilere göre çeşitli açıklamalar getirir. Durumları, olguları kategorik olarak sınıflandırarak anlamaya ve tanımlamaya çalışarak bilim üretirken; edebi eser, tüm bunlarla sanat üretir. Sanat eseri üzerinden psikoloji bilimi verilerinin incelenmesi, edebiyatta, psikoloji biliminde ve gerçek hayatta kimi durum ve olguların daha iyi anlaşılmasına şüphesiz katkı sağlayacaktır. Çalışmamızın amacı ise bir parça da olsa bunu gerçekleştirmektir. Çalışmamızda ilk olarak“Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu, Kalk Yerine Yat, Deli Tarla, Tarihi Hoşça Kal Lokantası ve Gelirken Ekmek Al”isimli eserlerdeki hikâyeler tek tek incelenmiş, içlerinde travmatik yönüyle dikkat çeken öyküler konularıyla; psikolojik açıdan rahatsızlığıyla öne çıkan karakterler durumlarıyla incelemeye tabi tutulmuştur. Eserlerde görülen travmatik olaylar ve dikkat çeken psikiyatrik hastalıklar ile ilgili bir literatür oluşturulmuştur. Oluşturulan kaynaklar ve eserlerden elde edilen veriler ışığında tahliller yapılmaya çalışılmıştır. Son olarak Şermin Yaşar'ın öykülerinde, hangi tür travmaların işlendiği ne tip karakterlerin ele alındığı irdelenmiş, incelediğimiz eserlerle ilgili genel bir analiz, sentez yapılarak bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirmeler yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Literary works are elements of art that deal with human life, emotions, thoughts, mental state, attitudes and behaviors of human beings and essentially describe human beings. The science of psychology, on the other hand, is a branch of science that examines the relationship between human attitudes and behaviors, mental state and life. Although the subject area of the two is the same, the way they are handled is different. Psychology examines people's attitudes, behaviors, feelings and thoughts towards events from a scientific perspective and provides various explanations according to the data it obtains. While it produces science by trying to understand and define situations and phenomena by categorically classifying them, literary work produces art with all these. Examining the data of psychological science through works of art will undoubtedly contribute to a better understanding of some situations and phenomena in literature, psychological science and real life. The aim of our study is to realize this, even if only a little bit. In our study, first of all, the stories in the works titled“Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu, Kalk Yerine Yat, Deli Tarla, Tarihi Hoşça Kala Lokantası and Gelirken Ekmek Al”were analyzed one by one, and the stories that stand out with their traumatic aspects were analyzed with their subjects and the characters who stand out with their psychological disorders were analyzed with their situations. A literature on traumatic events and psychiatric illnesses in the stories was created. Analyses were tried to be made in the light of the data obtained from the sources and works. Finally, in Şermin Yaşar's stories, what kind of traumas are processed and what kind of characters are handled have been examined, and a general analysis and synthesis has been made about the works we have examined and evaluations have been tried to be made from a holistic point of view. Keywods: Psychological Trauma, Character, Examination, Story