Laboratuvar koşullarında yetiştirilen nezara viridula (L.) (heteroptera: pentatomidae)'nın farklı konukçularındaki beslenme davranışları
Feeding behaviour of laboratory reared nezara viridula (L.) (heteroptera: pentatomidae) on different hosts
  1. Tez No: 85528
  2. Yazar: MEHMET ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KARSAVURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nezara viridula, beslenme davranışları, pis kokulu yeşil böcek, Pentatomidae, tohum emici böcek, Nezara viridula, feeding behaviour, southern green stink bug, Pentatomidae, seed sucking insect
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET LABORATUVAR KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN NEZARA VIRIDULA (L.) (HETEROPTERA: PENTATOMIDAE)'NIN FARKLI KONUKÇULARINDAKİ BESLENME DAVRANIŞLARI ÇETİN, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Bitki koruma Bölümü Tez Yöneticisi, Doç. Dr. Yusuf KARS AVURAN Ağustos, 1999. 59 sayfa Nezara viridula (L.) (Heteroptera: Pentatomidae) hakkında bugüne kadar bir çok çalışma yapılmasına karşın çoğunda beslenme davranışlarına ya hiç değinilmemiş ya da yüzeysel olarak ele alınmıştır. Bu çalışmada ise N. viridula'mn tüm nimf dönemleri, ergin erkek, preovipozisyon, ovipozisyon ve postovipozisyon dönemlerindeki dişi bireylerinin taze fasulye (Phaseolus vulgaris (L.)) meyvesi, yerfıstığı (Arachis hypogaea(L.)) ve domates (Lycopersicon esculentum Miller) tohumlanndaki beslenme davranışları incelenmiştir. Bu incelemede bireylerin deneme kafesleri içindeki boşta kalma, besin üzerinde kalma, toplam beslenme, saf suyu gözlem kafesine ileten filtre kağıdı üzerinde kalma ve su alma süreleri dikkate alınarak birer saatlik gözlemler yapılmıştır. Toplam beslenme süreleri başlangıç fazı, sondalama fazı ve aktif beslenme fazı olarak 3 ayn dönemde incelenmiştir. Bütün dönemler için beslenme süreleri ve dişi bireyler hariç besin üzerinde kalma süreleri en uzun taze fasulye meyvesinde görülmüştür. En uzun süre beslenen bireyler ise, taze fasulye meyvesinde 5. dönem nimfler, yerfıstığı tohumunda ovipozisyon dönemindeki dişiler ve domates tohumunda preovipozisyon dönemindeki dişiler olmuştur. Toplam beslenme süresi içinde yer alan aktif besleme fazı süreleri LSD testine göre istatistiksel olarak önemli olurken, başlangıç ve sondalama fazı sürelerinin önemsiz olduğu bulunmuştur. Birinci dönem nimfler taze fasulye meyvesinde beslenirken yerfıstığı ve domates tohumlarında beslenmemiştir. En çok suya yönelim 2. dönem nimflerde görülmüştür. Bireylerin toplam beslenme sürelerine göre sıralanışı, taze fasulye meyvesi > yerfıstığı tohumu > domates tohumu şeklinde olmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT FEEDING BEHAVIOUR OF LABORATORY REARED NEZARA VIRIDULA (L.) (HETEROPTERA: PENTATOMDAE) ON DIFFERENT HOSTS ÇETİN, Mehmet MSc in Plant Protection Supervision Assoc. Prof. Dr. Yusuf KARS AVURAN August 1999. 59 pages Until now, many studies have been carried out on Nezara viridula (L.) (Heteroptera: Pentatomidae), but, in much of these studies, neither include about its feeding behaviour nor comprehensively investigated it. In this work, feeding behaviour of all nymphal instars, adult male and preoviposition, oviposition and postoviposition of female N. viridula individuals was investigated on green bean (Phaseolus vulgaris (L.)) pod, peanuts (Arachis hypogaea(L.)), and tomato (Lycopersicon esculentum Miller) seeds. This investigation was made to take care of one each hours observation on duration of the staying empty place, the staying on the foods, total feeding, the staying on the filter paper transferred to distilled water inside of the researching cages and drinking water by stretch their proboscis on the filter paper, of N. viridula individuals in the researching cages. Duration of total feeding was investigated to divide 3 stage as starting, probing and active feeding steps. The longest duration of the staying on the foods, except female individuals, and feeding was observed on the green bean pods for all N. viridula individuals. Most feeding individuals were 5th instar nymphs on the green bean pod, oviposition female on the peanut and preoviposition female on the tomato seed. While active feeding step was statistically importance inside of the total feeding duration, starting and probing steps were found that there is not importance inside of it according to the LSD test. While 1st instar nymphs fed on the green bean pod, they did not feed on the peanut and tomato seed. The most direction towards to the water was observed in the 2nd instar nymphs. According to the total feeding duration of the individuals' arrangement were found as green bean pod > peanut > tomato seed.