Hyaluronik asitin penisilinle uyarılan deneysel epilepsi üzerine etkisi
Effect of hyaluronic acid on penicillin-induced experimental epilepsy
- Tez No: 855407
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Zooloji, Biology, Physiology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Penisilin modeli, Hyaluronik asit, Elektrofizyoloji, Epilepsy, Penicillin model, Hyaluronic acid, Electrophysiology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Epilepsi, her yaş grubunu etkileyebilen ve bulaşıcı olmayan bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Bu durum, beyin korteksindeki sinir hücrelerinde ani, aşırı ve/veya eş zamanlı elektriksel deşarjların tekrarlanması ile karakterize edilir. Penisilin indüklü epilepsi modeli nöbet aktivitelerinin nasıl yayıldığını analiz etmek için kullanılan temel modellerden biri olup deneysel epilepsi araştırmalarında yaygın olarak kullanılan akut modeller arasında yer alır. Hyaluronik asit (HA), canlı organizmaların hücre dışı matriksinde bulunan bir glikozaminoglikandır. Hücreler arası bağlantıları güçlendirmede, dokuların esnekliğini ve sağlamlığını sürdürmede, hücrelerin beslenmesi ve büyümesi için gerekli olan moleküllerin taşınmasında rol oynamaktadır. Erciyes Üniversitesi Hakan Çetinsaya Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi'nden temin edilen 40 adet albino erkek Wistar sıçan kontrol, penisilin, intraperitoneal HA, intraserebroventriküler HA olmak üzere dört gruba ayrıldı. Çalışmada, sıçanlarda penisilinle oluşturulan epileptiform aktivite sonrasında hyaluronik asitin intraperitoneal ve intraserebroventriküler enjeksiyonun etkisinin araştırılması amaçlandı. Epileptiform aktivite intrakortikal penisilin uygulaması ile uyarıldıktan 30 dakika sonra 7.5 µg HA intraserebroventriküler yoldan ve 20 mg/kg HA ise intraperitoneal yoldan uygulandı. Deney gruplarından kaydedilen elektrofizyolojik kayıtlar LabChart 7 (AD Instruments, Avustralya) yazılımı ile kayıt altına alınarak analiz edildi. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics (V29) ile yapıldı. Sonuç olarak; hyaluronik asit hem intraserebroventriküler hem de intraperitoneal yoldan uygulandığında spike frekansını ve spike amplitüdünü azaltmıştır. Beynin hücre dışı matriks miktarının artırılması epileptik nöbetleri önlemede yeni hedefler arasında yer alabilir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a non-contagious nervous system disorder that can affect all age groups. This condition is characterized by sudden, excessive and/or simultaneous repeated electrical discharges in nerve cells in the cerebral cortex. These discharges can lead to loss of consciousness, disturbances in sensory perception, abnormal movements and changes in mental functions, or a combination of these symptoms. The penicillin-induced epilepsy model is one of the basic models used to analyze how seizure activities spread and is among the acute models widely used in experimental epilepsy research. Hyaluronic acid (HA) is a glycosaminoglycan found in the extracellular matrix of living organisms. It plays a role in strengthening intercellular connections, maintaining the flexibility and strength of tissues, and transporting necessary molecules for the nutrition and growth of cells. Forty albino male Wistar rats obtained from Erciyes University Hakan Çetinsaya Experimental and Clinical Research Center were divided into four groups as control, penicillin, intraperitoneal HA, intracerebroventricular HA. The study aimed to investigate the effect of intraperitoneal and intracerebroventricular injection of hyaluronic acid on penicillin-induced epileptiform activity in rats. Thirty minutes after epileptiform activity were induced by intracortical penicillin application, 7.5 µg HA was administered intracerebroventricularly, and 20 mg/kg HA was administered intraperitoneally. Electrophysiological recordings from the experimental groups were recorded and analyzed with LabChart 7 (AD Instruments, Australia) software. Statistical analyzes were performed with IBM SPSS Statistics (V29). In conclusion, hyaluronic acid reduced spike frequency and spike amplitude when applied both intracerebroventricularly and intraperitoneally. Increasing the amount of extracellular matrix of the brain may be among the new targets in preventing epileptic seizures.