Kimi hazır yemek konservelerinin cam kavanozda sterilizasyonu konusunda araştırma
A research on the sterilization of some ready to eat meals in glass jars
- Tez No: 85544
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜNAL YURDAGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ready to eat foods, sterilization, Fo value, glass jar
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
rv ÖZET KİMİ HAZIR YEMEK KONSERVELERİNİN CAM KAVANOZDA STERİLİZASYONU KONUSUNDA ARAŞTIRMA ERSUS, Seda Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ünal YURDAGEL Ocak 1999, 99 sayfa Bu tezde,“barbunya pilaki”,“etli türlü”ve“yaprak sarma”olmak üzere üç çeşit hazar yemek konservesi kullanılmıştır. Denemelerde hazır yemek konservelerinden“barbunya pilaki”ve“etli türlü”hazır yemek konservesi cam kavanozda ve iki farklı sterilizasyon sıcaklığında (1 15° ve 120°C) amaçlanan sırası ile Fo 3 ve Fo 6 değerine ulaşmak için gerekli süreler kadar sterilize edilmiştir. Yaprak sarma hazır yemek konservesi ise 108°C sıcaklıkta sanayii şartlarında, cam kavanoz içinde sterilize edilmiştir. Yapılan fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik analizler sonucunda üç çeşit hazır yemek konservesinin ısıl işlem koşullarına bağlı olarak, tercih nedeni olan kalite özellikleri ve mikrobiyolojik yönden güvenilirliği irdelenmiştir. Anahtar sözcükten Hazır yemek konservesi, sterilizasyon, Fo değeri, cam kavanoz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON THE STERILIZATION OF SOME READY TO EAT MEALS IN GLASS JARS ERSUS, Seda M.Sc. in Food Eng. Supervisor: Prof. Dr. Ünal YURDAGEL January 1999, 99 pages In this thesis, three different types of ready to eat meals namely“canned stewed spotted-red beans in vegetable oil”,“canned mixed vegetables with meat ready to serve”and“canned stuffed vine leaves in vegetable oil”were investigated. In trials“canned stewed spotted-red beans in vegetable oil”and“canned mixed vegetables with meat ready to serve”ready to eat meals were sterilized in glass jars, at two different temperatures (115° and 120°C) for periods that corresponded to the aimed Fo 3 and Fo 6 values, respectively. Canned stuffed vine leaves in vegetable oil, in glass jars, was sterilized at 108°C according to industrial sterilization conditions. As a result of physical, chemical, organoleptical and microbiological analysis, microbiological safety and quality attributes of ready to eat meals were determined.