'Internet protocol' tabanlı bilgisayar ağlarında kullanılan 'Distance-vector protocol' yönlendirme algoritması işletiminin görsel simulasyonu ve performansının araştırılması
Visual simulation and performance study of 'distance-vector protocol' routing algorithm in 'internet protocol' based computer networks
- Tez No: 85545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Distance-Vector Protocol, yönlendirme, simulasyon, bilgisayar ağları, Distance-Vector Protocol, routing, simulation, computer networks
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
V ÖZET“INTERNET PROTOCOL”TABANLI BİLGİSAYAR AĞLARINDA KULLANILAN“DISTANCE-VECTOR PROTOCOL”YÖNLENDİRME ALGORİTMASI İŞLETİMİNİN GÖRSEL SİMULASYONU VE PERFORMANSININ ARAŞTIRILMASI ERTEN, Fatih Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent TOKER Eylül 1999,308 sayfa Bu tez çalışmasında, bilgisayar ağlarında kullanılan yönlendirme algoritmasının, benzetişim (simulasyon) yoluyla nasıl bir işletim görüntüsü vereceği ve ortaya nasıl bir performans çıkacağı incelenmiştir. Günümüzde bilgisayar ağlarının büyümesi ile performans kriteri ön plana çıkmaktadır. Simulasyonu gerçekleştirilen“Distance Vector”yönlendirme algoritması, internet üzerinde kullanımı fazla olan bir algoritmadır. Bu nedenle algoritmanın simule edilmesi, bilgisayar ağı kurmakla görevli ağ mühendislerine önemli bir kaynak olacaktır. Böylelikle simule edilen bu algoritmanın, internet üzerinde bulunan diğer yönlendirme algoritmalarına göre performansı karşılaştinlabilir. Simulasyon yoluyla elde edilen istatistiki sonuçlar değerlendirilerek, finansal yönden yapılacak yatırımın gerçekleştirilmeden önce, yatırımcının fikir edinebilmesi sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT VISUAL SIMULATION AND PERFORMANCE STUDY OF «DISTANCE-VECTOR PROTOCOL“ ROUTING ALGORITHM IN ”INTERNET PROTOCOL" BASED COMPUTER NETWORKS ERTEN, Fatih MSc in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent TOKER September 1999,308 pages In this thesis, simulation and performance study of routing algorithm on internet computer networks has been studied. As the size of current computer networks is growing, performance criteria has to be taken in attention. Simulated Distance-Vector Routing algorithm is the most widely used algorithm on internet. For this reason, simulating Distance-Vector Routing algorithm will be an important resource for network engineers who are responsible for designing a network. Therefore, this simulated algorithm can be compared with other routing algorithms on internet. Statistical results gained from simulation has been evaluated in order to give an idea to investor about performance of this algorithm.