Gölbaşı özel çevre koruma bölgesinin doğal ve kültürel potansiyelinin belirlenmesi ve bu potansiyelin rekreasyonel turizm açısından değerlendirilmesi
Determining of the natural and cultural potential of Gölbaşı specially protected areas and assessment of this potential for the recteational tourism
- Tez No: 85547
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çevre koruma, ÖÇKB..ÖÇKK, doğal ve kültürel değerler, Environmental conservation, SPA, APSA, natural and cultural resources
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
V ÖZET GÖLBAŞI ÖÇKB'NİN REKREASYONEL TURİZM YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ FOTO, Didem Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Bülent ÖZKAN Eylül 1999, 203 sayfa Her ülkenin kalkınmasında doğal kaynakların nitelik ve niceliği büyük önem taşır. Tüm dünyada doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi için çevre koruma çalışmaları yapılmaktadır. Ülkemizde de çevre korumanın önemi anlaşılmış ve farklı statülerde koruma bölgeleri tespit edilmiştir. Bu bölgeler içerisinde Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇKB) önemli bir yer tutar. ÖÇKB'lerin ilan edilmelerinin temel nedeni; gelecek nesillere sağlıklı, yaşanabilir ve temiz bir çevre bırakmaktır. Bu amaçla yapılan çalışmalar; alanı çevre kirlenmesi ve bozulmasına karşı korumak, doğal güzelliklerin ve tarihi kalıntıların geleceğini teminat altına almak,mevcut çevre sorunlarını çözmek ve alanda koruma- kullanma dengesini sağlamaktır. Bu çalışmalar Özel Çevre Koruma Kurumu' nun (ÖÇKK) sorumluluğundadır. Bu çalışmada, 22.10.1990 tarihinde ÖÇKB ilan edilmiş olan Gölbaşı ve çevresinin doğal ve kültürel değerleri, çevre sorunları ve rekreasyonel turizm potansiyeli ortaya konularak koruma altına alınma nedenlerinin değerlendirilmesi yapılmıştır.VI Bölgedeki potansiyel rekreasyon alanlarını tehdit eden kaçak ve düzensiz yapılaşmalar; her geçen gün hızlı kirlenme ve ötrofikasyon etkisinde bulunan göller ile bunları besleyen su havzalarının korunması gereği alanın koruma altına alınmasında etkili olmuştur. Alanın rekreasyonel potansiyelinin değerlendirilmesi aşamasında, Ankara halkının rekreasyonel eğiliminin belirlenmesi ve bu eğilimin Gölbaşı turizmine etkisinin saptanması amacıyla standart formlar aracılığıyla anket yöntemi uygulanmıştır. Anket çalışmasının sonucu Ankaralıların bölgeyi genellikle haftasonlan, rekreasyonel amaçlı olarak ziyaret ettiklerini ortaya koymuştur. Bu nedenle, göllerin ve yakın çevresinin rekreasyonel amaçlı kullanımı hususunda değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ASSESSMENT OF GÖLBAŞI SPA FOR THE RECREATIONAL TOURISM FOTO, Didem MSc in Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. M. Bülent ÖZKAN September 1999, 203 pages In the progress of every country quality and quantity of natural resources hold great importance. Environmental conservation studies has been done for protection and development of natural resources all around the world. The importance of conservation has been understood in our country and protection areas in different status has been fixed. In these protection areas“Specially Protected Areas”(SPA) reserve an important place. The main reason of SPA s' declaration is; to leave a healthy, livable and clean environment to next generations. For this purpose, the studies are; protection of the area towards the pollution and spoiling, to guarantee the future of natural historical resources, to solve existing problems and to supply protection & use balance in the area. These studies are in the responsibilities of“Authority for the Protection of Special Areas”(APS A). In this study; the natural and cultural resources, environmental problems and recreational tourism potential ofVIII Gölbaşı and its surrounding -declared as SPA in 22.10.1990- has been studied. Runaway and irregular construction of buildings that threatens the potential recreation areas and protection necessity of lakes & their districts which are in the affect of rapid pollution and autrification day by day are effective in the protection of the area. During the assessment of the area, inquiry method has been applied by standard forms to define the recreational tendency of people in Ankara and to fix the affect of this tendency to the tourism of Gölbaşı. The result of the inquiry showed that, people in Ankara visit Gölbaşı usually on weekends in the purpose of recreation. So that lakes and their environment has been assessed in the subject of recreational use.