Yedi İklim B1 ve B2 Türkçe öğretim ders kitaplarında isim tamlamalarının kullanımı
Use of noun phrases in 'Yedi İklim' B1 and B2 Turkish teaching textbooks
  1. Tez No: 855532
  2. Yazar: SAİT KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN MESUT MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, İsim Tamlamaları, Türkçe Öğretimi, Yabancı Dil, Yabancılara Türkçe Öğretimi, Language, Noun Phrases, Teaching Turkish, as a Foreign Language, Teaching Turkish to Foreigners
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Dil, insanlararası iletişimi sağlayan etkili bir araçtır. İnsanın duygu ve düşüncelerini ifade edebilmesi için bu aracı doğru şekilde kullanması gerekir. Anadil kişinin yaşadığı toplumla anlaşmasını sağlarken, yabancı dil ise farklı kültürlerden insanlarla anlaşmayı sağlamaktadır. Bu noktada, küreselleşmeyle birlikte toplumların kaynaşması söz konusu olduğu için yabancı dilin öneminin arttığı belirtebilir. Türkçenin yabancı dil olarak öğretimine yönelik çalışmalar son yıllarda oldukça artmıştır. Bu durumun temel sebepleri arasında Türkiye'nin gelişmişlik seviyesinin artması, sınırların öneminin giderek azalması ve kültürler arası çalışmaların her geçen gün hızlanması bulunmaktadır. Buna bağlı olarak yabancılara Türkçe öğretimine yönelik hem pratik hem de akademik çalışmalar gittikçe artmaktadır. Bu çalışmaların büyük bir kısmı Türkçenin yabancı dil olarak öğretimini kolaylaştırmaya yöneliktir. Bu tez çalışmasında Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan ve Yedi İklim Yayınları tarafından yayımlanan Yabancılara Türkçe Öğretimi ders kitaplarının B1 ve B2 seviyesindeki isim tamlamalarına yönelik bir araştırma yapılmıştır. Çalışma kapsamında ilgili ders kitaplarındaki isim tamlamaları tespit edilmiş, ardından bu tamlamaların ne şekilde kullanıldığına yönelik araştırma yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda ders kitaplarında çoğunlukla belirtisiz isim tamlamalarının yaygın şekilde kullanıldığı ve bu tamlamaların özellikle aidiyet anlamlarıyla kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Language is an effective tool for interpersonal communication. In order to express one's feelings and thoughts, one must use this tool correctly. While the mother tongue enables a person to communicate with the society he lives in, a foreign language enables him to communicate with people from different cultures. At this point, we can state that the importance of foreign languages increases as societies become more integrated with globalization. Studies on teaching Turkish as a foreign language have increased considerably in recent years. The main reasons for this situation include the increasing development level of Turkey, the decreasing importance of borders and the acceleration of intercultural studies day by day. Accordingly, both practical and academic studies on teaching Turkish to foreigners are increasing. Most of these studies are aimed at facilitating the teaching of Turkish as a foreign language. In this thesis study, a research was conducted on the noun phrases at the B1 and B2 levels of the Teaching Turkish to Foreigners textbooks prepared by Yunus Emre Institute and published by“Yedi İklim”Publications. Within the scope of the study, noun phrases in the relevant textbooks were identified, and then a research was conducted on how these phrases were used. As a result of the study, it was determined that indefinite noun phrases were widely used in textbooks and that these phrases were used especially with the meaning of belonging.