Tirozin kinaz inhibitörleri ile tedavi edilen kanser hastalarında ilaç ilişkili cilt toksisitesinin serum D vitamini düzeyi ve diğer laboratuvar parametreleri ile ilişkisi
Relationship of drug-associated skin toxicity with serum vitamin d level and other laboratory parameters in cancer patients treated with tyrosine kinase inhibitors
- Tez No: 855556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Cilt Toksisitesi, D Vitamini, Tirozin Kinaz İnhibitörü, Skin Toxicity, Vitamin D, Tyrosine Kinase Inhibitor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Çalışmamızın esas amacı, tirozin kinaz inhibitörü (TKİ) ile tedavi edilen kanser hastalarında sıkça gelişen cilt toksisitesinin, cilt hemostazı üzerine olumlu etkileri olan serum D vitamini düzeyi ile ilişkili olup olmadığını belirlemek, bu suretle cilt toksisite bulgularını öngörmede, tedavi öncesi ve tedavi esnasında hedef serum D vitamin düzeyi ortaya koymak ve konuyla ilgili sınırlı literatüre katkı yapmaktır. Gereç ve Yöntem: TKİ kullanımı nedeniyle cilt toksisitesi gelişmiş ve cilt toksisite bulguları CTCAE (Common Terminology Crietria for Adverse Events) 5.0 cilt toksisite derece sistemi ile derecelendirilmiş, tedavi öncesi son 6 ay içerisinde belgelenmiş D vitamini düzeyi olan kanser hastaları Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde retrospektif olarak incelendi. Hastaların, D vitamini düzeyi, hemogram parametreleri, toksisite derecesi ve kullandığı tirozin kinaz inhibitörü kaydedildi. Serum D vitamini düzeyi ile cilt toksisitesi arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 50 hasta dahil edildi. Hastaların ortanca Vitamin D düzeyi 38 (7-156) nmol/l olarak saptandı. EGFR-TKİ ile diğer tirozin kinaz inhibitörleri ile tedavi edilen hastalar cilt toksisite dereceleri grad 1 ve grad 2-3 olması yönünden kıyaslandığında gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,027). Grad 1 cilt toksisite sahip hastaların %53,6'sının diğer tirozin kinaz inhibitörleri ile tedavi edildiği, grad 2-3 cilt toksisitesine sahip hastaların %77,3'ünün EGFR-TKİ ile tedavi edildiği görüldü. Hastaların cilt toksisite seviyesine göre D vitamini düzeyleri kıyaslandıklarında gruplar arasında cilt toksite seviyesi ile D Vitamini düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,790). Sonuç: D vitaminin TKİ ilişkili cilt toksisite bulgusu üzerine etkisini araştırdığımız bu çalışmada tedavi öncesi D vitamini düzeyinin cilt toksisite derecesi ile ilişkili olmadığını tespit ettik. Bulgularımızı teyit etmek için daha geniş hasta popülasyonu ile yapılacak prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The main aim of our study is to determine whether the frequently occurring skin toxicity in cancer patients treated with tyrosine kinase inhibitors (TKIs) is related to serum vitamin D levels, which have positive effects on skin hemostasis. In this way, we aim to establish a target serum vitamin D level both before and during treatment to predict symptoms of skin toxicity, thereby contributing to the limited literature on this topic. Materials and Methods: Patients with malignancy who developed skin toxicity due to TKI use and had skin toxicity findings graded with the CTCAE (Common Terminology Crietria for Adverse Events) 5.0 skin toxicity rating system and documanted vitamin D levels within the last 6 months before treatment were retrospectively analyzed at Ankara Bilkent City Hospital. The patients' vitamin D levels, hemogram parameters, toxicity grade and tyrosine kinase inhibitor used were recorded. A relationship between the grade of skin toxicity and serum vitamin D level was researched. Results: 50 patients were included in the study The median Vitamin D level of the patients was determined as 38 (7-156) nmol/l. A significant difference was seen between the groups on development of grade 1 and grade2-3 skin toxicity was evaluated in those who received EGFR-TKI and those who received other TKI (p = 0.027). It was observed that 53.6% of patients with grade 1 skin toxicity were treated with other tyrosine kinase inhibitors, and 77.3% of patients with grade 2-3 skin toxicity were treated with EGFR-TKI. Vitamin D levels of the patients were compared according to their skin toxicity level. No statistically significant relationship was found between skin toxicity level and Vitamin D level between the groups (p = 0.790). Conclusion: In this study, where we investigated the effect of vitamin D on TKI-related skin toxicity findings, we found that the pre-treatment vitamin D level was not related to the grade of skin toxicity. Prospective studies with a larger patient population are needed to confirm our findings.