The differences between problematic and non-problematic exercise behavior groups in terms of eating attitudes, orthorexia, body appreciation, and social appearance anxiety
Problemli ve problemli olmayan egzersiz davranışı grupları arasında yeme tutumları, ortoreksiya, beden memnuniyeti ve sosyal görünüş kaygısı açısından farklılıklar
- Tez No: 855572
 - Danışmanlar: DR. MERVE DENİZCİ NAZLIGÜL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Egzersiz bağımlılığı, Yeme tutumları, Ortoreksiya, Beden memnuniyeti, Sosyal görünüş kaygısı, Exercise addiction, Eating attitudes, Orthorexia, Body appreciation, Social appearance anxiety
 - Yıl: 2024
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, egzersiz bağımlılığının yordayıcıları olarak yeme tutumları, ortoreksiya nervoza, beden memnuniyeti ve sosyal görünüm kaygısı arasındaki ilişkileri araştırmak ve problemli egzersiz davranış grubu ile problemsiz egzersiz davranış grubu arasındaki farklılıkları test etmektir. Katılımcılara çeşitli sosyal medya platformları aracılığıyla ulaşılmıştır Araştırma örneklemini haftada en az bir kez düzenli olarak egzersiz yapan 18 ve üzeri kişilerden oluşturmaktadır. Katılımcılardan demografik bilgi formu, Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği-21, Hollanda Yeme Davranışı Anketi, Teruel Ortoreksiya Ölçeği (TOÖ), Beden Memnuniyeti Ölçeği ve Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ)'ni doldurmaları istenmiştir. Araştırmaya egzersiz yapan toplam 283 kişi (%55.8 kadın; %44.2 erkek) katılmıştır. Katılımcılar 18-74 yaş aralığında ve yaş ortalaması 32.81'dir. Çalışmanın ana hipotezlerini test etmek için bağımsız örneklem t-test analizi uygulanmış ve bu analiz problemli egzersiz davranışına sahip katılımcılar ile problemli egzersiz davranışına sahip olmayan katılımcılar arasındaki kısıtlayıcı yeme ve ortoreksiya nervoza düzeyleri ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olduğunu göstermiştir. Son olarak, egzersiz bağımlılığının yordayıcılarını incelemek için aşamalı regresyon analizi yapılmıştır. Bu analiz sonucunda, ortoreksiya nevrozanın egzersiz bağımmlılıgını pozitif yordadıgı bulunurken beden memnuniyetinin negatif yordadıgı görülmüştür. Çalışmanın son bölümünde ise araştırma bulguları literatürle bağlantılı şekilde tartışılmış, çalışmanın sınırlılıkları ve gelecek araştırmalar için öneriler üzerinde ayrıntılı olarak durulmuştur. Çalışma bulguları klinik çıkarımlar göz önünde bulundurularak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate eating attitudes, orthorexia, body appreciation and social appearance anxiety as predictors of exercise addiction and test the differences between the problematic exercise behavior group and the non-problematic exercise behavior group. The research sample consisted of people aged 18 and over who regularly exercise at least once a week. The demographic information form, Exercise Dependence Scale-21, Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ), Teruel Orthorexia Scale (TOS), Body Appreciation Scale (BAS), and Social Appearance Anxiety Scale (SAAS) were applied. A total of 283 people (55.8% female; 44.2% male) who exercised participated in the study. The participants were between the ages of 18-74 and the average age was 32.81 years. To test the main hypotheses of the study, independent sample t-test were conducted, which showed that the mean levels of restrained eating and orthorexia nervosa between participants with problematic exercise behaviors and participants non-problematic exercise behaviors were significantly differed. Finally, stepwise regression analysis indicated that while orthorexia nervosa positively and significantly predicted exercise addiction scores, body appreciation negatively and significantly predicted exercise addiction. In the last part of the study, research findings were discussed in relation to the literature, limitations of the study and suggestions for future research were elaborated in detail. The study findings were discussed with clinical implications in mind.