Culture, ethnicity and mate choice
Kültür, etnisite ve eş seçimi
- Tez No: 855577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ALEV YALÇINKAYA HANLY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Eş seçimi üzerinde ebeveyn etkisi, Etnisite, Etnisiteler arası eşleşmeye karşıtlık, Özerklik-ilişkililik, Autonomy-relatedness, Ethnicity, Opposition to interethnic mating, Parental influence on mate choice
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu psikolojik çalışma, kültür, etnisite ve eş seçimi arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Anket yönteminin kullanıldığı araştırma; ilişkisel benlik, özerk benlik, özerk-ilişkisel benlik, etnisite, etnik gruplar arası eşleşmeye karşıtlık ve eş seçiminde ebeveyn etkisi arasındaki çok yönlü ilişkiyi ortaya çıkarmaktadır. Bulgular; Türk toplumundaki Ermeni, Yahudi ve Rum etnik azınlığın, Türk kökenli etnik çoğunluğa kıyasla daha fazla etnisiteler arası eşleşmeye karşı çıkma ve eş seçiminde ebeveyn etkisi gösterdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, Ermeniler etnisiteler arası eşleşmeye Rumlardan daha fazla karşı çıkmaktadır. Yahudiler Türk, Ermeni ve Rumlara göre daha az özerk benlik göstermektedir. Fakat etnik gruplar diğer benlik kurgularında (ilişkisel benlik ve özerk ilişkisel benlik) farklılık göstermemektedir. Ek olarak çalışma, etnisiteler arası eşleşmeye karşı olma ile eş seçiminde ebeveyn etkisi arasında pozitif bir korelasyon, özerk benlik ile eş seçiminde ebeveyn etkisi arasında negatif bir korelasyon; özerk-ilişkisel benlik ile eş seçiminde ebeveyn etkisi arasında ve özerk-ilişkisel benlik ile etnisiteler arası eşleşmeye karşı olma arasında negatif bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Öte yandan, çalışmada eş seçiminde ebeveyn etkisi ile ilişkisel benlik arasında, etnisiteler arası eşleşmeye karşı çıkma ile ilişkisel benlik arasında ve etnisiteler arası eşleşmeye karşı çıkma ile özerk benlik arasında herhangi bir korelasyon (pozitif veya negatif) bulunmamıştır. Bu araştırma, kültür, etnisite ve eş seçimi arasındaki etkileşime dair içgörüler sunarak psikolojiye katkıda bulunmakta ve aile dinamiklerinin, klinik ortamlardaki bireyler ve toplum üzerindeki etkilerinin incelikli bir şekilde anlaşılması çağrısında bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This psychological study investigates the relationship among culture, ethnicity, and mate choice. Employing surveys, the research uncovers the multifaceted relationship between related self, autonomous self, autonomous-related self, ethnicity, opposition to interethnic mating, and parental influence on mate choice. The findings reveal that the Armenian, Jewish, and Greek ethnic minority in the Turkish society show more parental influence on mate choice and opposition to interethnic mating than the ethnic majority which are people of Turkish origin. Also, Armenians show more opposition to interethnic mating than Greeks. Jewish people show less autonomous self than the Turkish, Armenian, and Greek people. However, ethnic groups do not differ in the other self-construals (related self and autonomous-related self). Furthermore, the study illustrates a positive correlation between opposition to interethnic mating and parental influence on mate choice, a negative correlation between autonomous self and parental influence on mate choice; between autonomous-related self and parental influence on mate choice; and between autonomous-related self and opposition to interethnic mating. On the other hand, the study finds no correlation (positive or negative) between parental influence on mate choice and related self, between opposition to interethnic mating and related self, and between opposition to interethnic mating and autonomous self. This research contributes to psychology by offering insights into the interplay between culture, ethnicity, and mate choice, calling for a nuanced understanding of family dynamics, their effects on individuals in clinical settings, and society.
Benzer Tezler
- Family migration from Turkey to Germany
Türkiye'den Almanya'ya olan evlilik göçleri
İREM GÜREL
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
SosyolojiKadir Has ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ŞULE TOKTAŞ
- Etnisite ve müzik kültürü perspektifinden Adıyaman metropolitliği
The metropolitanate of Adiyaman from the perspective of ethnicity and music culture
SEÇİL SOYKAN
- 1990'larda Çinli Amerikalı olmak: Gish Jen ve Frank Chin'in romanlarındaki kimlik arayışı
Being Chinese American in 1990's: The quest for identity in Gish Jen and Frank Chin's novels
BERNA KAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
Amerikan Kültürü ve EdebiyatıEge ÜniversitesiAmerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ESRA ÖZTARHAN
- Ethnic identity and food culture in Asian American fiction
Asya Amerikan edebiyatında etnik kimlik ve yemek kültürü
SHKAR ABDALLA HAMEED
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
İngiliz Dili ve EdebiyatıVan Yüzüncü Yıl Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BÜLENT CERCİS TANRITANIR
- Görsel belleğin izinde Türk resminde yemek kültürü
Food culture in Turkish paintings, tracing the visual memory
GİZEM TATLICI
Doktora
Türkçe
2018
Beslenme ve DiyetetikIşık ÜniversitesiSanat Bilimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EVANGELİA ŞARLAK
PROF. DR. AHMET KAMİL GÖREN