3D beton yazıcı teknolojisinin dünyadaki mevcut durumu
The current state of 3D concrete printer technology in the world
  1. Tez No: 855604
  2. Yazar: ZEYNEP BELİNDA ÇATALKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR KILINÇ, DOÇ. DR. BURAK ÖZŞAHİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET İNANÇ ONUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 3 boyutlu beton baskı teknolojisi, dijital dönüşüm, düşük maliyet, 3D concrete printing technology, digital transformation, lower costs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Yapılar daha çok geleneksel üretime dayalı olarak yapılmasına rağmen teknolojik gelişmeler bu sektörü de dönüştürmeye başlamıştır. Tasarımcıları, yapıların daha az zamanda daha az insan gücü ile düşük maliyetle yapılması, çevreye duyarlı ve enerji verimli olması isteği farklı üretim teknikleri arayışına yönlendirmiştir. Bu üretim tekniklerinde en son teknoloji 3 boyutlu beton baskı teknolojisidir. Bu teknoloji son yıllarda çalışılmakta olan bir beton teknolojisidir. 3 boyutlu beton baskı teknolojisi ile üretim teknolojisi dijital bir dönüşümdür. 3 boyutlu beton baskı teknolojisini kullanarak düşük maliyette kompleks geometrik şekiller üretilebilir. 3 boyutlu beton baskı teknolojisinde kullanılan harçta farklı malzemelerin kullanılabilmesi, kalıpsız serbest biçimli yapıların oluşturulması, daha az insan gücüne rağmen daha hızlı üretilebilmesi ve inşaat maliyetini azaltması katman bazlı üretim tekniğini konvansiyonel metoda göre avantajlı kılmaktadır. 3 boyutlu beton baskı teknolojisi laboratuvar teknolojisi olmaktan ziyade pilot projelerde kullanılmakta olan bir teknoloji haline gelmektedir. Bu çalışmada 3 boyutlu beton baskı teknolojisinin Türkiye'deki ve Dünya'daki durumu kapsamlı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the buildings are mostly built on the basis of traditional production, technological developments have begun to transform this sector as well. The desire to construct buildings in less time with less manpower and at low cost, to be environmentally friendly and energy efficient has led to the search for different production techniques. The latest technology in these production techniques is 3D concrete printing technology. This technology is a concrete technology that has been studied in recent years. Production technology with 3D concrete printing technology is a digital transformation. By using 3D concrete printing technology, complex geometric shapes can be produced at low cost. The use of different materials in the mortar used in 3D concrete printing technology, the creation of free-form structures without molds, the faster production despite less manpower and the reduction of construction costs make the layer-based production technique advantageous compared to the conventional method. 3D concrete printing technology is becoming a technology used in pilot projects rather than a laboratory technology. In this study, the current situation of 3D concrete printing technology in Turkey and in the world has been comprehensively discussed.