Cognising Eliot's Prufrock and Other Observations through paratextual elements
Eliot'ın Prufrock and Other Observations derlemesinin yanmetinsel unsurlarla bilişsel olarak kavranması
- Tez No: 855614
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARGARET JEANNE MARIE SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: T. S. Eliot, Bilişsel Poetika, Yanmetinsel Unsurlar, T. S. Eliot, Cognitive Poetics, Paratextual Elements
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez, Eliot'ın ilk şiir derlemesi olan Prufrock and Other Observations eserindeki yanmetinsel unsurların bilişsel etkilerini açıklamayı amaçlamaktadır. Tez, bu eserde bulunan yanmetinsel unsurların -yani başlıkların, ithafların ve epigrafların- ve işlevlerinin bir özeti ile başlamaktadır. Daha sonrasında bu çalışma, bilişsel poetikayı ve şiirlerin analizinde kullanılan gerekli terminolojiyi -şekiller ve zeminleri, bilişsel gösterimleri ve şemalar ve çerçeveleri- açıklar. Yukarıda bahsedilen her yanmetinsel unsurun, bulundukları eserin bilişsel olarak algılanmasını nasıl etkilediğini açıkladıktan sonra bu tez, ilk olarak derlemedeki ithafnameyi, sonrasında epigrafı olmayan şiirlerin başlıklarını, daha sonra ise epigrafı olan şiirlerin başlıklarını ve epigraflarını; bu yanmetinsel unsurların, derlemeyi okuduğu sırada okuyucu üzerindeki bilişsel etkilerini ve yarattıkları muhtemel anlamları inceleyerek analiz eder. Son olarak bu çalışma; şiirlerin bulundukları derlemeye dikkat etmeden, tek tek tam olarak anlaşılamayacağı, yanmetinsel unsurların edebi eserlerin bilişsel olarak kavranmasında önemli bir rol oynadığı ve yanmetin ile metin arasında kesin bir sınır çizmenin mümkün olmadığını iddia ederek sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explain the cognitive effects of the paratextual elements in Eliot's first poetry collection, Prufrock and Other Observations. It begins with an overview of the paratextual elements present in this collection, namely, titles, dedications, and epigraphs, and their functions. The study then explains the fundamentals of cognitive poetics and terminology used for the analyses of the poems, specifically, figures and grounds, cognitive deixes, and schemas and frames. After explicating how each paratextual element listed above effects the cognition of the work to which they are attached, this thesis continues with the analysis of firstly the dedication of the collection, then the titles of the poems that do not have epigraphs, and lastly the titles and the epigraphs of the poems to which epigraphs are attached. These analyses examine the cognitive effects of these paratextual elements on the reader during the process of reading the collection and investigating the potential meanings they make. This study lastly concludes with the assertions that the poems individually cannot be understood properly without paying attention to the whole collection, that paratextual elements play an important role in the cognition of literary works, and that it is not possible to draw a strict line between the paratext and the text itself.