The predictors of learners' test scores in an online exam preparation system: An educational data mining approach
Çevrimiçi sınav hazırlık sisteminde öğrencilerin sınav puanlarının yordayıcıları: Bir eğitsel veri madenciliği yaklaşımı
  1. Tez No: 855628
  2. Yazar: AYŞE GÜNAY GÖKBEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SONER YILDIRIM, DOÇ. DR. SACİP TOKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel Veri Madenciliği, Etkileşim Türleri, Çevrimiçi Öğrenme Ortamları, Sınav Performansı, Süreç Madenciliği, Educational Data Mining, Online Learning Environment, Interaction Types, Exam Performance, Process Mining
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma üç temel amaç çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışmanın birinci amacı, öğrencilerin çevrimiçi öğrenme ortamındaki etkileşimleri ile sınav performansları arasındaki ilişkiyi açığa çıkarmaktır. İkinci hedef, öğrencilerin günün farklı zamanlarında (sabah, öğlen, ikindi, akşam ve gece) öğrenme etkinliklerine katılımlarının sınav performansları ile nasıl ilişkili olduğunu analiz etmektir. Üçüncü amaç ise çevrimiçi öğrenme süreci boyunca öğrencilerin öğrenme davranışlarının sınavdaki performans seviyeleri ile ilişkisini incelemektir. Bu dinamikleri keşfetmek için, çalışma 10 aylık bir dönem boyunca çevrimiçi öğrenme kurslarına kayıtlı 667 öğrencinin faaliyetlerini analiz etmektedir. Veri seti, çevrimiçi öğrenme ortamı içindeki öğrencilerin etkileşim davranışlarının çeşitli yönlerini yansıtan 51 bağımsız değişkenden oluşmaktadır. Öğrenci performansı, ülke genelinde uygulanan standartlaştırılmış bir sınavda ölçülen bağımlı değişken için bir ölçüt sağlamıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, test çözmek, canlı derslere katılmak, video kayıtlarıyla çalışmak ve mobil uygulama kullanımı, sınav performansını olumlu yönde yordamaktadır. Ancak envanter kullanımı negatif bir ilişki göstermiştir. Gün içindeki çalışma davranışları, özellikle sabahları video izleme ve akşama doğru test çözme davranışları, sınav performansı ile pozitif ilişkilendirilmiştir. Öte yandan, süreç madenciliği sonuçları, yüksek başarı gösteren öğrencilerin çoğunlukla öğrenmeye ders notlarıyla başladıklarını, ardından testlere ve video kayıtlarına geçtiklerini ve sonra hazırlıklı bir şekilde canlı derslere katılmış olduklarını, çift yönlü aktivitelerde de dikkate değer oranda aktif olduklarını göstermiştir. Orta ve düşük başarı gösterenler ise çeşitli etkileşim desenleri sergilemiştir. Bu çalışmada kurumların çevrimiçi eğitim ortamlarının ve bu alandaki pedagojik uygulamaların geliştirilmesine katkıda bulunabilecek çıktılar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The study was carried out with a three-pronged purpose. The primary objective of this study was to elucidate the relationship between students' interaction within the online learning environment and their exam performance. The secondary aim was to analyze how student participation in learning activities at different times of the day correlates with their exam performance. The third aim was to examine the patterns of students' learning behavior throughout the online learning process in relation to their levels of exam performance. The study analyzed the activities of 667 students enrolled in online learning courses over a 10-month period. The dataset comprised 51 independent variables reflecting the diverse aspects of students' interaction behaviors. A nationwide standardized examination defined the dependent variable. According to results, taking practice tests, live class attendance, studying with video recordings, and mobile app usage were significantly associated with improved exam performance, while progress inventory usage showed a negative correlation. Time-of-day study behaviors, particularly video viewing in the morning and solving practice tests towards evening, were positively associated with exam performance. Process mining results indicated that high achievers predominantly initiated their learning with lecture notes, proceeded to practice tests and video recordings, and then attended live classes in a prepared manner, with notable bidirectional activity. On the other hand, medium and low achievers showed varied patterns of interaction. The findings led to the development of recommendations aimed at enhancing the institution's online learning environment, thereby contributing to the advancement of pedagogical practices in this domain.