Yalın üretimin sürdürülebilirlik perspektifinden incelenmesi: Bibliyometrik bir yaklaşım
  1. Tez No: 855711
  2. Yazar: DİLBER TETİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lean manufacturing, Sustainability, Bibliometrics, Social network analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Son yıllarda doğal kaynakların hızla tükenmesi ve çevresel sorunların artması sürdürülebilirlik konusundaki çalışmaların hızlandırılmasını gerekli hale getirmiştir. Mevcut durum üretim ve tüketim alışkanlıklarında bazı değişikler yapılmasını gerektirmektedir. Üretim endüstrisi kaynak kullanımı ve tüketimi konusunda oldukça büyük bir paya sahiptir. Bu alanda yapılacak bazı düzenlemeler ile kaynakların ve süreçlerin sürdürülebilir hale getirilmesi mümkün olabilir. Tez çalışması motivasyonunu sürdürülebilirlik konusunda son yıllarda artan hassasiyet ve çözüm arayışlarına olan yoğun yönelimden almaktadır. Son yıllarda yalın üretim sistemi ile sağlanan süreç gelişiminin sürdürülebilirlik perspektifindeki potansiyelinin araştırıldığı dikkat çekmektedir. Ancak yapılan çalışmaların mikro ölçekte olduğu ve makro perspektifi yansıtan bir çalışmaya ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir. Yalın üretim ile ilgili literatürde çok sayıda araştırma ve yayın bulunduğu gözlemlenmiştir. Böylesi geniş bir veri kümesinde etkili bir araştırma yapmak ancak sofistike metotlar ile mümkün olabilmektedir. Tez çalışmasında bibliyometri yöntemi ve sosyal ağ analizi metodu kullanılmıştır. Bibliyometrik analizler ile veritabanı içindeki örüntüleri keşfetmek ve verilerin ilişkisini ortaya koymak mümkün olabilmektedir. Tez çalışmasında bibliyometrik analizler ile yalın üretim alanındaki yayın verileri analiz edildikten sonra ağ haritaları çizdirilmiştir. Çizdirilen ağ haritaları sosyal ağ analizi metodu çerçevesinde yorumlanmıştır. Yayınlar üzerinde yapılan analizler patent analizleri ile desteklenmiştir. Tez çalışması ile yalın üretim alanı makro perspektiften mercek altına alınmış ve sürdürülebilirlik perspektifinden alanın mevcut durumu ortaya konmuştur. Elde edilen veriler yalın üretim alanında emisyon azaltma faaliyetleri konusunda yoğun bir eğilim olduğunun altını çizmektedir. Bu veriler doğrultusunda yalın üretimin sürdürülebilirlik perspektifindeki potansiyeli bibliyometrik bir yaklaşım ile incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Ortaya çıkan büyük resim yalın üretim sisteminin vizyonunu genişlettiğini, önümüzdeki yıllarda otonom uygulamaların alt yapısında ortaya çıkacağını ve yeni roller üstleneceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, natural sources have been consuming rapidly, and environmental issues have been increasing therefore sustainability activities must be accelerated. According to the current state, production and consumption habits must be changed. The manufacturing industry has a large share of the utilization and consumption of the sources. The sources and processes could be made sustainable by applying some regulations in that field. The master thesis conveys motivation by an intense tendency to sustainability sensibility and searches for solutions accordingly. In recent years, it is remarkable that process development by the lean manufacturing system was investigated to detect sustainability potential. However, most research has a micro perspective on this issue, so holistic research should be executed. It was observed that many research and publication are available regarding lean manufacturing in the literature. Such a large data cluster requires sophisticated methods to execute effective research. The bibliometrics method and social network analysis technique were used in the master thesis. The bibliometrics method can discover patterns in a database and demonstrate relations within data. In the master thesis, firstly publication portfolio of lean manufacturing was analyzed by the bibliometrics method, then network maps were drawn. Network maps were interpreted within the social network analysis framework. The publication analysis was reinforced by patent analysis. The lean manufacturing field was inspected from a holistic perspective and the current status of the field was presented from a sustainability perspective in the thesis. Obtained data underlined that is an intense tendency for emission reduction activities in the lean manufacturing field. Lean manufacturing was examined and evaluated in terms of sustainability perspective potential by a bibliometric approach. Obtained portrait indicated that lean manufacturing expanded its vision, will appear within autonomous systems structure, and will assume new actions.