İmalat sektöründe verimlilik artışı için yalın ve sürdürülebilir üretim ilişkisinin araştırılması
Investigating the relationship between lean and sustainable manufacturing for productivity increase in the manufacturing sector
- Tez No: 1009416
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ POYRAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mechanical Engineering, Engineering Sciences, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Altı sigma yöntemi, Değerler, Endüstriyel üretim, Finansal sürdürülebilirlik, Makine üretim endüstrisi, Sosyal sürdürülebilirlik, Test istatistikleri, Yalın yönetim, Çok değişkenli varyans analizi, Six sigma method, Values, Industrial production, Financial sustainability, Machine manufacturing industry, Social sustainability, Test statistics, Lean management, Multivariate variance analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı, farklı üretim stratejisinin entegrasyonunun işletme verimliliği üzerindeki etkilerini anlamaktır. Çalışma dahilinde, üretim stratejisinin entegrasyonunun işletme verimliliği üzerindeki etkilerini anlamak ve bu entegrasyonun verimlilik hedeflerinin ölçülebilirliğini sağlamak hedeflenmiştir. Anlaşılma düzeyi ve uygulamalarının verimliliğe olan etkisi incelenmiştir. Nicel ve nitel araştırma yöntemleriyle veri analizlerini yapmak için çeşitli yöntemlere başvurulmuştur. Araştırma evreni imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalarda çalışan 128 katılımcı ile yapılmıştır. Anket katılımcılarının çevrimiçi platform üzerinden hazırlanan anket sorularına cevap vermeleri sonucu Minitab paket programı kullanılıp, hipotezler test edilerek analiz edilmiştir. Python programı ile ısı grafiği oluşturulmuştur. Yalın ve sürdürülebilir üretim bağımsız değişken iken verimlilik bağımlı değişkendir. Yalın ve sürdürülebilirliğin aslında bir kültür olduğunu, bu kavramların düşüncelere ve ilkelere sahip olduğu bilinmektedir. Yapılan istatistiksel değerlendirmelerin sonucunda elde edilen bulgular; eğitim-bilgi düzeyi yükseldikçe uygulanabilirlikle birleştiğinde verimliliğe olan etkisinde tutarlı bir artış olduğunu ortaya koymaktadır. Yalın bulgularında, kalite iyileşmesi ve maliyet azaltımının üretim verimliliği ve müşteri memnuniyeti üzerinde %70-80 düzeyinde güçlü pozitif etki yarattığını; çalışan direnci ve kaynak yetersizliğinin ise performansı olumsuz etkilediğini göstermektedir. Sürdürülebilirlik kısmında ise atık azaltımı, su tasarrufu ve yeşil tedarik uygulamalarının verimlilik, marka imajı ve yeni pazar fırsatları üzerinde %70-80 düzeyinde güçlü pozitif etki yarattığını göstermektedir. Yalın ve sürdürülebilir üretimin verimliliğin artışını önemli ölçüde etkilediği ve ilişkisinin varlığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak işletmelerin verimliliklerindeki artışın çoğunlukla eğitim ve bilgi düzeyinin yüksek olması ile ilişkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand the effects of integrating different production strategies on business efficiency. Furthermore, it investigates how production strategy integration contributes to business efficiency and enables the measurement of efficiency targets. The level of understanding and the impact of its implementation on efficiency were examined. Various methods were used to conduct data analysis using quantitative and qualitative research methods. The research population consisted of 128 employees working in manufacturing companies. Survey participation was achieved by answering online questionnaire questions. Hypotheses were tested and analyzed using the Minitab software package. A heatmap was created using the Python program. Lean and sustainable production was the independent variable, while efficiency was the dependent variable. It is known that lean and sustainability are essentially cultures and these concepts have ideas and principles. The findings obtained from the statistical evaluations reveal a consistent increase in the impact on efficiency as the level of education and knowledge increases, combined with applicability. Lean findings show that quality improvement and cost reduction have a strong positive impact of 70-80% on production efficiency and customer satisfaction; while employee resistance and resource scarcity negatively affect performance. In terms of sustainability, studies show that waste reduction, water conservation and green procurement practices have a strong positive impact of 70-80% on productivity, brand image and new market opportunities. Lean and sustainable production significantly influence productivity increases and a correlation has been found. In conclusion, it appears that increases in business productivity are mostly associated with higher levels of education and knowledge.