Mehmet Zekeriya Sertel'in dergilerdeki imzalı ve imzasız yazıları üzerinde bir inceleme (Aktartım-inceleme)
A review on Mehmet Zekeriya Sertel's signed and unsigned articles in magazines
  1. Tez No: 855796
  2. Yazar: GÜLÇİN KALAFAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BİLGEHAN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Zekeriya Sertel, Dergi, Gazete, Mehmet Zekeriya Sertel, Magazine, Newspaper
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 348
Özet
Süreli yayınlar edebî, ilmî, siyasi, tarihî, felsefi, ekonomik, mizah, anket, ilan gibi çeşitli alanlardaki yazıların bir arada bulunduğu kaynaklardır. Okuyucusunun her anlamdaki eksikliklerini birtakım resim ve fıkralarla zenginleştiren bu yayınlar, iletişim kaynağı olmakla birlikte dönemin tanıtıcısı konumundadırlar. Zekeriya Sertel, hayatının her alanında yankısı hissedilen gazetecilikte yenilikçi tavrıyla var olmuştur. Dönemin basınını siyasi etkileri ve hayatıyla eşleştirerek dergilerin doğuşunun arkasındaki etkenleri göstermiştir. Dünyanın ilk gazetecilik okulunda okuyarak teoride her bilgiye hâkim olan Zekeriya Sertel, bu bilgileri memleketinin basınına yön vermek amacıyla kullanmak ister. Gerek sayfa düzeni gerek Arap harfleri gibi sorunlarla karşılaşsa da döneminin en yüksek tirajlı gazete ve dergilerinin sahibi olur. Çıkardığı dergi ve gazetelere ek olarak içerisinde barındığı yayımlarda da tavrını bozmayan Zekeriya Sertel, tarafsız gazetecilik anlayışına sahiptir. Herhangi bir görüşe bağlı kalmamasına rağmen basın hayatındaki sivri dilliliği ve haksızlıkları kanıtlarıyla birlikte halka gösterdiği için daima dikkat çeken biri olmuştur. Çalışmanın amacı basında yenilikçi bir yol çizen Zekeriya Sertel'in dergilerdeki bütün yazıları üzerinden dergiciliğini vermeye çalışmaktır. Gazetecinin eski ve yeni harfli metinleri herhangi bir ekleme ve düzenleme yapılmadan aktarılmıştır. Tüm bu yazıların da konu bakımından sınıflandırılmaları yapılmış olup gazetecinin hangi konulara ağırlık gösterdiği, bakış açısının yönü ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Periodicals are sources that contain articles in various fields such as literary, scientific, political, historical, philosophical, economic, humor, surveys and advertisements. These publications, which enrich the deficiencies of their readers in every sense with some pictures and anecdotes, are not only a source of communication but also the promoter of the period. Zekeriya Sertel has existed with his innovative attitude in journalism, whose impact is felt in every aspect of life. He showed the factors behind the birth of magazines by matching the press of the period with its political effects and life. Zekeriya Sertel, who studied at the world's first journalism school and mastered a lot of theoretical knowledge, wants to use this knowledge to direct the press of his country. Although he encountered problems such as page layout and Arabic alphabet, he became the owner of the newspapers and magazines with the highest circulation of his period. Zekeriya Sertel, who does not change his attitude in the publications he publishes has an neutral approach to journalism. Although he did not adhere to any particular view, he was always a person who attracted attention because of his sharp tongue and showing the injustices to the public with evidence. The aim of the study is to try to explain the journalism of Zekeriya Sertel, who charted an innovative path in the press, through all his articles in the magazines. The journalist's old and new lettered texts were transferred without any additions or edits. All these articles have been classified in terms of subject, and an attempt has been made to reveal which topics the journalist focuses on and the direction of his perspective.