Sabiha Zekeriya Sertel'in dergilerdeki imzalı ve imzasız yazıları üzerinde bir inceleme (Aktarım-inceleme)
A review on Sabiha Zekeriya Sertel's signed and unsigned articles in magazines
  1. Tez No: 855797
  2. Yazar: SEMANUR PALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BİLGEHAN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sabiha Sertel, dergi, basın, Sabiha Sertel, magazine, press
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 569
Özet
Bu çalışmada Türk basın dünyasının ve tarihinin önemli isimlerinden Sabiha Zekeriya Sertel'in dergilerdeki imzalı ve imzasız yazıları üzerinde çalışılmıştır. Çalışmada Sabiha Zekeriya Sertel'in Büyük Mecmua, Resimli Ay, Resimli Hafta, Resimli Yıl, Sevimli Ay, Resimli Perşembe, Sevimli Mecmua, Projektör, Görüşler, Yarım Ay dergilerindeki imzalı ve imzasız yazıları incelenmiştir. İmzalı yazılarının hepsi bir araya getirilerek bir bütün elde edilmiştir. Bu yazılarının birçoğu Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine aktarılmıştır. Sabiha Sertel, Büyük Mecmua dergisiyle birlikte Türk basın tarihindeki yerini alır ve bu süreç ülkeyi terk ettikleri güne kadar devam eder. Bu süreç, 1913-1950 arasındadır. Bu zaman dilimi içerisinde birçok yazı kaleme alan Sabiha Sertel, yazılarında kadın, çocuk ve işçi haklarını savunmasının yanı sıra toplumun aksayan yönlerini de dile getirmekten çekinmemiştir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Sabiha Sertel'in hayatı ve basın tarihindeki yazı serüvenidir. İkinci bölümde dergilerdeki imzalı ve müstear kullanarak yazdığı yazılarının Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine aktarımıyla birlikte tüm yazılarının bir araya toplanarak düzenli bir hâle getirilmesi sağlanmıştır. Üçüncü bölümde Sabiha Sertel'in dergilerdeki imzasız yazıları üslup, dil, kelime dünyası ve dünya görüşü üzerinden yola çıkılarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the signed and unsigned works of Sabiha Sertel, who is one of the important names in the Turkish press world are studied. In the study, the signed and unsigned works of Sabiha Sertel in the articles of Büyük Mecmua, Resimli Ay, Resimli Hafta, Resimli Yıl, Sevimli Ay, Resimli Perşembe, Sevimli Mecmua, Projektör, Görüşler, Yarım Ay were examined. All the signed works were brought together. Most of these writings are transferred into today's Turkish from Ottoman Turkish. Sabiha Sertel takes her place in Turkish press history with the journal of Büyük Mecmua and this process lasts untill she leaves the country. This process is between the years 1913-1950. Sabiha Sertel who writes many works in this process, didn't hesitate to express the topics of the falling aspects of society as well as defending the rights of women, children, and workers in her writings. This study consists of three parts. The first part is about the life of Sabiha Sertel and her writing adventure in press history. In the second part, it was ensured that all of her writings were brought together with the transfer of her signed pen-written articles in the mentioned journals from Ottomon Turkish to today's Turkish. Last part is the determination of the unsigned articles in the magazines by carefully examining Sabiha Sertel's style, language, word world and worldview.