Bursa ili içme suyu şebekesinde mikrobiyolojik kalite ve Yersinia enterocolitica'nın araştırılması
Determination of microbiological quality and Yersinia enterocolitica in Bursa city drinking water distribution system
- Tez No: 85589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RENGİN ELTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yersinia enterocolitica, Mikrobiyolojik Kalite, İçme Suvu, Bursa
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada Bursa İli içme suyu şebekesinin mikrobiyal kalitesini ve Yersinia enterocolitica varlığım belirlemek amacıyla dağıtım sisteminin çeşitli noktalarından alınan su numuneleri incelenmiştir. Bu amaçla şebekeden 121, arıtma tesisi giriş ve çıkışından olmak üzere 2 numune alınmıştır. Su kalitesini belirlemek için heteretrofik aerobik bakteri, toplam koliform, fekal koliform sayımı ve serbest kalıntı klor tayini yapılmıştır. Bu araştırmanın sonucu 121 örneğin 15 tanesinin ( % 12.4) heteretrofik aerobik bakteri sayısı bakımından, 19 tanesi (% 15.70) toplam koliform bakımından Gıda Maddeleri Tüzüğüne uygun olmadığını göstermiştir. Ayrıca bu numunelerin dışında kalan 3 numunede de (% 2.47) Yersinia enterocolitica' nın hem patojen hem de patojen olmayan strainleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, water samples which were taken from various points of stribution system were examined to determine microbial quality of Bursa city.inking water and presence of Yersinia enterocolitica. For this purpose total 123 ater samples had been examined. 121 of them were taken Bursa city's.stribution system and 2 samples were taken from treatment plant's influent. To îtermine the water quality total heteretrophic aerobic bacteria, total coliform, :cal coliform and free resudial chlorine were examined. The result of this investigation indicated that 15 of 121 samples (% 12.4) om the point of view of heteretrophic aerobic bacteria, 19 of (% 15.70) from the aint of view presence total coliform bacteria didn't acceptable for Turkish Food laterials Standats. Furthermore, except this samples, both pathogenic and Dnpathogenic strains of Yersinia enterocolitica were determined in 3 samples (%.47). keywords: Yersinia enterocolitica, Mikrobiological quality. Drinking Water, ursa.