İzmir ili ve çevresinde seçilen pilot işletmelerde mastitisin belirlenmesi ve süt kalitesine etkisi üzerine bir araştırma
Studies on the determination of mastitis and its effects to raw milk quality in pilot herds chosen from İzmir and its surroundings
- Tez No: 85590
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mastitis, Somatik hücre sayısı, Çiğ süt kalitesi, Mastitis, Somatic cell count, Quality of raw milk
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
VI ÖZET İZMİR İLİ VE ÇEVRESİNDE SEÇİLEN PİLOT İŞLETMELERDE MASTİTİSİN BELİRLENMESİ VE SÜT KALİTESİNE ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA KESENKAŞ, Harun Yüksek Lisans Tezi, Süt Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr Necati AKBTTLUT Ağustos 1999, 94 Sayfa Bu tezde İzmir ili ve çevresinde seçilen 6 adet süt sığırı işletmesinde mastitisin boyutu saptanmıştır. Buna ilaveten, gerek birey bazında, gerekse toplam tank sütü bazında mastitisin çiğ süt kalite kriterlerine etkisi incelenmiştir. İşletmelerde California Mastitis Testi ve elektrik iletkenliğinin ölçülmesiyle saptanan mastitisli hayvanların toplam sürü içindeki yeri tespit edilmiş ve bu noktadan hareket edilerek, incelenen 391 hayvan içerisindeki, toplam mastitisli süt sığırlarının oram belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar izmir ili ve çevresindeki işletmelerin, mastitis balamandan ne denli sorunlu olduklarını ortaya çıkarmıştır. Çiğ süt kalitesi zengin bileşim, düşük somatik hücre ve bakteri sayısı gibi farklı kalite parametreleri ile değerlendirilmektedir. Dolayısıyla öncelikle toplam tank sütünden ve mastitisli 32 bireyden alman örneklerin kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri belirlenmiş ve daha sonra mastitisin en büyük indikatörii olan somatik hücre sayısı ile bu özellikler arasındaki korelasyon araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
vm ABSTRACT STUDIES ON THE DETERMINATION OF MASTITIS AND ITS EFFECTS TO RAW MILK QUALITY IN PILOT HERDS CHOSEN FROM İZMİR AND ITS SURROUNDINGS KESENKAŞ, Harun Msc in Dairy Technology Supervisor: Prof. Dr. Necati ABULUT August 1999, 94 pages In this thesis, the prevalence of mastitis was studied, in 6 dairy herds, which are chosen from İzmir and its surroundings. In addition, the effects of mastitis to both bulk tank and cow milk quality have been investigated. Infected cows was found by using California Mastitis Test and measuring electric conductivity and from this.point the ratio of cows affected by mastitis was calculated in 391 dairy cows. According to results it was found that, mastitis is an important problem for herds in Izmir and its surroundings. Raw milk quality can be measured by rich composition, low somatic cell and total bacterial counts. Because of this, firstly the chemical and microbiological properties of bulk milk samples and samples taken from 32 individual cows was determined and after, the correlation between these properties and somatic cell counts was investigated.