Price fluctuation analysis in e-commerce sector during disaster period: A case study in Turkey
Afet dönemlerinde e-ticaret sektöründe uygulanan fiyat dalgalanmaları analizi: Türkiye örneği
  1. Tez No: 855894
  2. Yazar: BÜŞRA MAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PIRIL TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: E-Commerce Sector, Revenue Management, Dynamic Pricing, AHP, TOPSIS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüz gelir yönetimi anlayışı, müşterilerin internet ortamında birçok veriyi karşılaştırmalı olarak elde ederek rekabet durumunu daha akıllı ve kısa sürede analiz etmelerine olanak sağlamaktadır. Mağazaların fiziksel ortamlarından yapılan alışverişler, hem müşterilerin yaşadığı bedensel yorgunluklar hem de fiyat alternatiflerini daha göreceli ve yüksek zamanlarda değerlendirmeleri nedenlerinden dolayı son yıllarda yerini e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleştirilen online alışverişlere bırakmıştır. E-ticaret özellikle müşterilere zaman kazandırması dolayısıyla son yıllarda daha çok tercih edilmeye başlamışken, dünya genelinde yaşanan COVID-19 salgını nedeniyle yaşanan kapanmalarla tercih eğilimini artırmıştır. Dinamik fiyatlandırma, online alışveriş siteleri için oldukça cazip görünen ve son yıllarda sıklıkla kullanılan bir strateji haline gelmiştir. Doğru uygulanması ile yüksek kar miktarlarını kurumlara kazandıran bu yaklaşım, birçok şirket tarafından rekabet avantajı yaratmak için tercih edilmektedir. Farklı sitelerinden toplanan fiyat bilgileri nedeniyle internet ortamındaki fiyat, tüketicinin ürün hakkındaki temel belirleyicisi olmakta, bu nedenle de müşteriler fiyat üzerine daha çok odaklanmaktadır. Ele alınan bu çalışma kapsamında, Türkiye'de çok tercih edilen bir online alışveriş sitesinde yer alan içecekler, elektronik aletler ve hijyen ürünleri kategorilerindeki en çok satan ürünlerin fiyatları, COVID-19 dönemi birinci, ikinci, üçüncü dalgalanma dönemleri ve 11 ili etkileyen deprem döneminde uygulanan online fiyatlandırma yaklaşımları çerçevesinde incelenmiştir. Gelir yönetimi yaklaşımlarının afet dönemleri arasından en çok etkilediği dönemleri tespit etmek amacıyla, farklı kriterlere bağlı olarak çok kriterli karar verme yöntemlerinden AHP ve TOPSIS kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler : E-ticaret Sektörü,Gelir Yönetimi,Dinamik Fiyatlandırma,AHP,TOPSİS
Özet (Çeviri)
Today's revenue management approach allows customers to analyze the competitive situation more intelligently and in a shorter time by obtaining many comparative data on the internet. Shopping done in the physical environments of stores has been replaced by online shopping through e-commerce sites in recent years, due to both the physical fatigue experienced by customers and the fact that they evaluate price alternatives at more relative and higher prices. While e-commerce has become more preferred in recent years, especially because it saves time for customers, the trend of preference has increased with the closures experienced worldwide due to the COVID-19 epidemic. Dynamic pricing has become a very attractive and frequently used strategy for online shopping sites in recent years. This approach, which brings high profit amounts to institutions when applied correctly, is preferred by many companies to create a competitive advantage. Due to the price information collected from different sites, the price on the internet becomes the consumer's main determinant of the product, and therefore customers focus more on the price. Within the scope of this study, the prices of the best-selling products in the categories of beverages, electronic devices and hygiene products on a widely preferred online shopping site in Turkey, the prices applied during the first, second and third surge periods of the COVID-19 period and the earthquake period that affected 11 provinces. examined within the framework of online pricing approaches. In order to determine the periods most affected by income management approaches among disaster periods, AHP and TOPSIS, multi-criteria decisionmaking methods, were used depending on different criteria.