Nietzsche'de insan ve ahlak anlayışı
Human and moral understanding in Nietzsche
  1. Tez No: 855901
  2. Yazar: HALİME DAMAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED AHMET TÜZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, Decadence, Güç istenci, Nihilizm, Üst insan, Morality, Decadence, Power will, Nihilism, Top human
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tüm zamanlarda temel olarak kabul edilen ve felsefeyle uğraşan kişilerin ilk olarak ele aldığı bazı kavramlar vardır. Bunlardan en temel olanı insan kavramıdır. İnsan hakkında hemen hemen tüm filozofların kendine has bir tanımı olduğu söylenebilir. Fakat ele alınan bu tanımlardan farklı olarak Nietzsche'nin, kendine has yorumlamada bulunduğu bilinmektedir. Onun felsefesi, insan tanımı etrafında şekillenmektedir. Nietzsche, insanları birbirinden ayırır, devamında insanların ahlakını da birbirinden ayırır. Onun felsefesinin en önemli kavramı üst insandır. İnsan, ona göre aşılması gereken bir şeydir. Kendi deyimiyle insan, üst insan ve hayvan arasında gerilmiş bir iptir. En nihayetinde gerekli olan şey bu ara durumdan kurtulup üst insana ulaşmaktır. İnsan kavramının üstüne çıkmak lazım, eğer yalnızca insan olarak kalmayı kabul edersek kirli bir nehir haline geliriz. Oysa insan, kirli nehirden ziyade bir deniz olmalıdır. Üst insan olmayı becerebilen bu kişinin ahlakı da elbette ki diğerlerinden farklı bir ahlak olacaktır. Üst insana ulaşmak zor bir yoldur ama birey bu yola girdikten sonra asla arkasına bakmamalıdır. Üst insanın karşıtı olarak sürü insanı ise Nietzsche'ye göre değersiz insandır. Çünkü hayatta ne istediğine bile kendisi değil başkaları karar verir. Görüldüğü üzere Nietzsche, felsefesini insanları ayrıştırarak kurmuştur. Bu ayrıştırma ile felsefesinin en önemli kavramı olan üst insana ulaşmıştır. Ayrıca, güç istenci kavramı insan hayatının en önemli parçasıdır.“Nietzsche'nin İnsan ve Ahlak Anlayışı”adlı bu tezde filozofun insan tanımlamaları ve felsefesindeki diğer kavramları ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
There are some concepts that are accepted as fundamental at all times and that people who deal with philosophy deal with first. The most fundamental of these is the concept of human being. It would not be wrong to say that almost all philosophers have their own definitions of human beings. However, unlike these definitions, we see that Nietzsche has his own interpretation. His philosophy is shaped around the definition of human being. Nietzsche separates human beings from each other and then separates the morality of human beings from each other. The most important concept of his philosophy is the superhuman. According to him, man is something to be transcended. In his own words, man is a rope stretched between the upper man and the animal. What is ultimately necessary is to get rid of this intermediate state and reach the superhuman. We need to transcend the concept of the human, if we accept to remain only human, we become a dirty river. But the human being should be a sea rather than a dirty river. The morality of this person who manages to become a superhuman will of course be different from others. It is a difficult path to reach the superhuman, but once on this path, the individual should never look back. The herd person, as the opposite of the superior person, is a worthless person according to Nietzsche. Because even what he wants in life is decided by others, not by himself. As can be seen, Nietzsche built his philosophy by separating people. With this decomposition, he reached the most important concept of his philosophy, the superhuman. Moreover, the concept of will to power is the most important part of human life. It can be said that Nietzsche's ideas are different from the definitions we are used to. In this thesis titled“Nietzsche's Understanding of Man and Morality”, the philosopher's definitions of man and other concepts in his philosophy will be discussed.