The effect of relationship marketing on customer loyalty in Algeria telecommunication sector
Cezayir telekomünikasyon sektöründe ilişki pazarlamasının müşteri sadakatine etkisi
- Tez No: 855904
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Müşteri sadakati, İlişki Pazarlaması, Telekomünikasyon, Cezayir, Customer Loyalty, Relationship Marketing, Telecommunication Algeria
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez, Cezayir'deki telekomünikasyon sektöründe müşteri ilişkileri kurmaya odaklanan pazarlama stratejileri ile müşterilerin sadakati arasındaki dinamik ilişkiyi incelemektedir. Telekomünikasyon sektöründeki hızlı gelişim ve yoğun rekabetin ortasında, sürdürülebilir iş başarısı elde etmek için müşterilerle uzun süreli ilişkiler kurmak hayati önem taşıyor. Çalışmanın amacı, Cezayir'in farklı sosyo-ekonomik ve kültürel bağlamında müşteri katılımı, memnuniyeti, güven oluşturma ve hizmet kalitesi gibi ilişkisel pazarlama stratejilerinin müşteri sadakati üzerindeki etkisini incelemektir. Günümüzde ticari işletmeler, özellikle Cezayir'deki telekomünikasyon sektöründe giderek daha bilgili ve dolayısıyla öngörülemeyen ve talepkar bir müşteri tabanıyla karşı karşıyadır. Sonuç olarak, bu firmalar öncelikli bir konu olarak müşteri sermayesine odaklanır ve odaklanır. Ayrıca bu sorunlara çözüm bulmanın en geçerli ve etkili çözümü ilişkisel bir boyut oluşturmaktır. Pazarlamada ilişkisel yaklaşımın müşteri sadakati üzerindeki etkisini analiz etmek amacıyla Cezayir telekomünikasyon şirketlerinin (Djezzy, Mobilis ve Ooredoo) 400 müşterisiyle saha araştırması yapıldı. Araştırma bulguları, ilişkisel pazarlama yaklaşımının her bir unsurunun müşteri sadakati üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif etkiye sahip olduğunu doğrulamaktadır. Her şirketin amacı müşteri sermayesini oluşturmak ve geliştirmektir. Bunu başarmak için Cezayir telekomünikasyon şirketlerinin, zamanında ve ilgili güncellemeler sağlayarak ve onların ihtiyaçlarını karşılayarak, aynı zamanda onlarla yakın bir ilişki sürdürerek müşterileriyle güvenilirlik oluşturması gerekiyor. Ayrıca müşteri-firma ilişkisini de özelleştirmek gerekiyor.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the dynamic relationship between marketing strategies focused on building customer relationships and the loyalty of customers in the telecommunications industry in Algeria. In the midst of rapid evolution and intense competition in the telecommunications sector, it has become crucial to establish long-lasting relationships with customers in order to achieve sustained business success. The objective of the study is to examine the influence of relationship marketing strategies, such as customer engagement, satisfaction, trust-building, and service quality, on customer loyalty within the distinct socio-economic and cultural context of Algeria. Presently, commercial enterprises are faced with an increasingly knowledgeable and consequently unpredictable and demanding customer base, especially within the telecommunications sector in Algeria. As a result, these firms priorities and focus on customer capital as a central concern. Furthermore, the most viable and efficient solution to address these problems is to establish a relational dimension. A field investigation was conducted with 400 customers of Algerian telecommunication companies (Djezzy, Mobilis, and Ooredoo) to analyze the impact of the relational approach of marketing on customer loyalty. The research findings validate that each element of the relational marketing approach has a statistically significant positive influence on customer loyalty. The objective of any company is to establish and enhance its customer capital. To accomplish this, Algerian telecommunication companies must establish credibility with their customers, by providing timely and relevant updates and catering to their requirements, while maintaining a close relationship with them. Additionally, it is necessary to customize the client-company relationship.