Barriers to e-commerce adoption in Morocco SMEs
FAS KOBİ'lerinde e-ticaretin benimsenmesinin önuündeki engeller
  1. Tez No: 855903
  2. Yazar: MARIYA MINA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM İLDEM DEVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ'leri, E-ticaretin benimsenmesi, Bariyer analizi, Pazar erişimi, Moroccan SMEs, E-commerce adoption, Barrier's analysis, Market access
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
KOBİ'lerin e-ticaret uygulaması küresel dijital ekonomide hayati öneme sahiptir çünkü e-ticaret ekonomik büyümeyi, rekabet gücünü ve pazar erişimini artırır. Faslı KOBİ'ler, e-ticareti ticari faaliyetlerine entegre etme konusunda birçok engelle karşılaşıyor. Bu çalışma Faslı KOBİ'lerin e-ticareti benimsemesinin önündeki engelleri incelemektedir. Çalışma aynı zamanda bu engelleri aşmanın yollarını önermeyi de amaçlamaktadır. Bu çalışma, hedeflerine ulaşmak için birincil ve ikincil verileri toplamak amacıyla karma yöntem yaklaşımı kullanmıştır. Anketlerden ve odak grup tartışmalarından elde edilen birincil veriler, araştırmacıların Faslı KOBİ'lerin e-ticareti benimseme zorluklarını anlamalarına yardımcı oldu. Bu anlayış veri toplamayla mümkün olmuştur. Bu gerçekleşirken, birincil araştırma bulgularını doğrulamak ve bağlamsallaştırmak için kuruluş raporları ve hükümet istatistikleri gibi ikincil veri kaynakları kullanıldı. Rastgele örnekleme, sağlam bir örnek için 280 katılımcıyı seçti. Bu, Fas'ın çeşitli endüstrilerde ve bölgelerde yeterli sayıda küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) sahibine, yöneticisine ve BT uzmanına sahip olmasını sağlamak için yapıldı. Tanımlayıcı istatistikler, yaş, cinsiyet ve yıllık ciro dahil olmak üzere örneklemin demografik özelliklerini özetlemek için kullanıldı. Bu istatistikler daha sonraki analizlere ışık tuttu. E-ticaretin benimsenmesinin önündeki engellerle ilgili değişkenler arasındaki kalıpları ve ilişkileri bulmak için faktör analizini kullandık. Analiz, veri setinin faktör analizine uygun olduğunu gösterdi. Faktör yükleri ve özdeğerler değişkenler arasında güçlü ilişkiler göstermiştir. Güvenilirlik analizi, özellikle Cronbach alfa, ölçüm araçlarının iç tutarlılığını ve istikrarını doğrulayarak çalışmanın güvenilirliğini ve geçerliliğini artırdı. Bu, e-ticaretin benimsenmesi ile pazar engelleri arasında güçlü bir doğrusal ilişki olduğunu gösterdi. Regresyon modeli bu ilişkiyi gösteren güçlü bir açıklama gücü gösterdi. Çoklu regresyon analizi, Fas KOBİ'lerinin eticareti benimseme sonuçlarının belirlenmesinde bu engellerin önemini gösterdi.
Özet (Çeviri)
SMEs' e-commerce implementation is crucial in the global digital economy because ecommerce boosts economic growth, competitiveness, and market access. Moroccan SMEs face many obstacles to integrating e-commerce into their business operations. This study examines the barriers to Moroccan SMEs adopting e-commerce. The study also aims to suggest ways to overcome these obstacles. This study used a mixedmethods approach to collect primary and secondary data to achieve its goals. Primary data from surveys and focus group discussions helped researchers understand Moroccan SMEs' e-commerce adoption challenges. This understanding was made possible by data collection. While this was happening, secondary data sources like organization reports and government statistics were used to validate and contextualize primary research findings. Random sampling selected 280 participants for a robust sample. This was done to ensure that Morocco has enough small and medium-sized enterprise (SME) owners, managers, and IT specialists in a variety of industries and regions. Descriptive statistics were used to summarize the sample's demographics, including age, gender, and annual turnover. These statistics informed subsequent analyses. Factor analysis is used to find patterns and relationships between variables related to the barriers to e-commerce adoption. The analysis showed that the dataset was suitable for factor analysis. Factor loadings and eigenvalues showed strong relationships between the variables. Reliability analysis, specifically Cronbach's alpha, confirmed the measurement instruments' internal consistency and stability, boosting the study's credibility and validity. This showed a strong linear relationship between e-commerce adoption and market barriers. The regression model showed strong explanatory power, indicating this relationship. Multiple regression analysis showed these obstacles' importance in determining Moroccan SMEs' e-commerce adoption outcomes.