Mülkiyet hakkı açısından mali suçlarda müsadere
Confiscations in financial offences in terms of property rights
  1. Tez No: 855911
  2. Yazar: MEHMET NURULLAH EMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Suçlar, Ekonomik Suçlar, Müsadere, Kazanç müsaderesi, Eşya müsaderesi, Mülkiyet Hakkı, Mülkiyet Hakkının Sınırlandırılması, Financial Crimes, Economic Crimes, Confiscation, Profit Confiscation, Asset Confiscation, Property Rights
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Tez çalışmasının kapsamında; mali suç kavramı, mali suç grupları ve çeşitleri, müsadere yaptırımı ile çeşitleri, benzer kurumlarla karşılaştırılması, mülkiyet hakkı ve müsaderenin mülkiyet hakkına etkisi bakımından yargı kararları incelemesi bulunmaktadır. Mülkiyet hakkı açısından mali suçlarda müsadere çalışmasının amacı, literatürde yeterli çalışması yapılmayan mali suçları incelemek, mali suçların işlenmesi durumunda uygulanan ve bir güvenlik tedbiri olan müsadere kurumunun özellikle Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında mülkiyet hakkını ihlal edip etmediğini, ölçülü ve dengeli olup olmadığını değerlendirmektir. Yapılan tez çalışmasının sonucunda; mali suçlarla mücadele ile müsadere yaptırımı ve mülkiyet hakkına etkisi açısından yapılan düzenlemelerin çağdaş ve uluslararası mevzuata uygunluğu konusunda yeterli olduğu ancak uygulama ve pratikte aynı derecede bir doyuruculuk olmadığı görülmektedir. Mali suçlarla etkin mücadelenin sağlanabilmesi için müsadere kurumunun hakkıyla uygulanmasının yanı sıra mali denetimlerin de sıklaştırılması gerekmektedir. Bu konuda bütün yetkili kişi ve kurumlardan yararlanmak suretiyle iş birliği içinde çalışmaların yapılması gerekmektedir. Ayrıca mali suçlarla mücadelede aşama kaydeden ülkelerin mevzuat ve mücadele sistemi incelenmeli ve ülke mevzuatına uyarlanmalıdır. Taraf olunan uluslararası kuruluş ve organizasyonların tavsiye ve kurallarına uyulması büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis study; It includes the concept of financial crime, financial crime groups and types, confiscation sanctions and their types, comparison with similar institutions, and an examination of judicial decisions in terms of property rights and the effect of confiscation on property rights. The purpose of the study of confiscation in financial crimes in terms of property rights is to examine financial crimes, which have not been adequately studied in the literature, and to determine whether the confiscation institution, which is a security measure applied in case financial crimes are committed, violates the right to property, especially in the light of the decisions of the Constitutional Court and the European Court of Human Rights, and whether it is proportionate and balanced. Is to evaluate. As a result of the thesis study; While it can be said that the regulations made in terms of combating financial crimes, confiscation sanctions and their impact on property rights are satisfactory in terms of their compliance with contemporary and international legislation, it cannot be said that the same level of satisfaction is in practice. In order to effectively fight against financial crimes, financial audits must be increased as well as the proper implementation of the confiscation institution. In this regard, it is necessary to work in cooperation by utilizing all authorized persons and institutions. In addition, the legislation and combat systems of countries that have made progress in the fight against financial crimes should be examined and adapted to the country's legislation, and the recommendations and rules of the international organizations and organizations to which we are a party should be followed.