İnternet ortamında java ile dağıtık cihaz yönetimi sistemi (sunucu)
Distributed device management over internet using java-the server
- Tez No: 85592
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dağıtık sistemler, Java, istemci/sunucu mimarisi, TCP/IP, Internet, bilgisayar ağ yönetimi, SNMP, hata toleransı, taşıma katmam, sunucu, Distributed systems, Java, client/server architecture, TCP/IP, Internet, network management, SNMP, fault tolerance, transport layer, server
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
m ÖZET INTERNET ORTAMINDA JAVA İLE DAĞITIK CİHAZ YÖNETİMİ SİSTEMİ - SUNUCU Keskineğe, Kürşad Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: ProfDr. Turhan Tunalı Nisan 1999, 129 sayfa Bu tez çalışmasında, Internet' e doğrudan veya dolaylı olarak bağlı olan herhangi bir cihazın, uzaktan yönetilmesi ve izlenmesi hedef alınmıştır. Bu hedef doğrultusunda, cihazların yönetim ve izlenmesi için ortam bağımsız bir uygulama dili olan Java kullamlmıştu-. Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler, telekomünikasyon sahasında teknolojinin ilerlemesi ve maliyetlerin düşüşüyle, bilgi ve kaynak paylaşımı yaygınlaşmıştır. Bilgisayar ağlan konusundaki gelişmeler, bu ortamların daha da karmaşıklaşmasına, yönetim gereksinimlerinin artmasına ve zorlaşmasına yol açmıştır. Bilgisayar ağlarının yönetilme ihtiyacının arkasındaki en önemli itici güç kaynakların verimli kullanılmasıdır. Ağların karmaşıklaşması da yönetimlerinde dağıtık modelleri esas alınmasına yol açmaktadır. Dağıtık cihaz yönetimi sistemi, istemci/sunucu mimarisinde, katmanlı bir yazılım mimarisine sahip olan dağıtık bir sistemdir. Yazılımrv mimarisi olarak, taşıma katmanı için bağlantı temelli ve UDP protokolü üzerine gerekli kontroller eklenerek geliştirilmiş taşıma protokolü ve üzerine iletilen paketlerin karşılıklı kayıpsız iletilebilmesi için geliştirilmiş olan hata toleransı katmanı ve protokolü geliştirilmiştir. Bu sistemin ana nesneleri olan; istemci, sunucu ve cihaz nesneleri, bu iletişim protokollerini ve üzerlerine yazılmış olan dağıtık cihaz yönetim uygulamalarım kullanmaktadrrlar. Bu tez sistemin sunucu bölümünü içerir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISTRIBUTED DEVICE MANAGEMENT OVER INTERNET USING JAVA - THE SERVER Keskineğe, Kürşad M.Sc. in International Computing Institute Supervisor: Prof.Dr. Turhan Tunah April 1999, 129 pages In this thesis, a system for remote management and monitoring of devices distributed over Internet is developed. Recent developments in information technologies and telecommunications together with the decrease in communication costs have boosted information and resource sharing. As computer networks became more complex, the need for management of networks became an increasingly important issue. Since efficient use of resources is essential for networks, the network management tools became more complex. Distributed Device Management system, is a distributed system with client/server software achitecture. The system altogether is composed of three layers: Transport Layer, Fault Tolerance Layer, and Application Layer. Transport layer, based on UDP protocol, provides connection oriented, guaranteed message delivery service for fault tolerance layer. Fault tolerance layer provides a transaction based serviceVI that no message coming from application layer gets lost even in case of host-crash. Client, Server and Device are the three main objects that are end points, in the application layer.