Rekreasyonel ve turistik amaçlı kullanımların İzmir ve yakın çevresi örneğinde deniz kıyılarına etkisi üzerine araştırmalar
The Impacts of recreational and touristical uses on the coastal areas on the example of İzmir and its surroundings
- Tez No: 85593
 - Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Kıyı planlaması, Rekreasyonel ve Turistik Amaç Kullanım, Deniz Kıyıları, Coastal planning, Recreational and Touristical Uses, Coasta Areas
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 169
Özet
IV ÖZET REKREASYONEL VE TURİSTİK AMAÇLI KULLANIMLARIN İZMİR VE YAKIN ÇEVRESİ ÖRNEĞİNDE DENİZ KIYILARINA ETKİSİ ÜZERİNE ARAŞTİRMALAR Kılıçaslan, Çiğdem Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Bülent ÖZKAN Ocak 1999, 155 sayfa Bu çalışma, İzmir ve yakın çevresinde, rekreasyonel ve turistik amaçlı kullanımların deniz kıyılarına etkisini belirleyerek, ortaya çıkan sorunlara çözüm önerileri geliştirmek amacıyla, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalında gerçekleşmiştir. Araştırma alanı sınıriandınlıp, alanın genel peyzaj analizi yapıldıktan sonra, yerinde gözlemlerle, rekreasyonel ve turistik amaçlı kullanım bölgeleri saptanmıştır. Belirlenen 5 ana bölge, yapılaşmaların yoğunluğuna, alanın fiziksel özelliklerine bağlı olarak, alt bölge ve mevkiilere ayrılmıştır. Alanlara yönelik özellikler, oluşturulan arazi gözlem ve değerlendirme formuyla sunularak, analiz ve sentez çalışmalarıyla, rekreasyonel ve turistik amaçlı kullanımların deniz kıyılanna olası etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.V 3aşta Çeşme bölgesinde görüldüğü gibi, araştırma alanı olarak belirieneı 5 ana bölgede, rekreasyonel ve turistik amaçlı kullanımlar hızla çoğalmaktadıı Rekreasyonel ve turistik amaçlı kullanımlar özellikle en büyük arazi tüketiciî olan İkinci konutlar, kıyı peyzajını olumsuz yönde etkilemekte, insanları oray çeken özelliklerin yok olmasına neden olmaktadır. Olumsuz yöndeki bu etkileri en aza indirgenmesi için kıyıların ekolojik bütünlüğünün koruma kullanırı dengesi içinde sağlanması ve kıyı planlamasının gerekliliği benimsenmelidir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE IMPACTS OF RECREATIONAL AND TOURISTICAL USES UPON THE COASTAL AREAS ON THE EXAMPLE OF İZMİR AND ITS SURROUNDINGS KILIÇASLAN, Çiğdem Master Thesis, Department of Landscape Architecture Supervisor Prof. Dr. M. Bülent ÖZKAN January 1999, 155 Pages This research has been completed in Landscape Architecture Unit, Faculty of Agriculture, Ege University, in order to produce approaches and proposals on the problems concerning the impacts of recreational and touristical uses upon the coastal areas, on the example of Izmir and its surroundings. After the designation of the study area and the landscape analysis being done, regions about the recreational and touristical uses are determined. These regions are seperated into subdivisions and locations according to the augmentation of the recreational and touristical developments and the physical characteristics of the area. The peculiarity of the areas are submitted by the land observation and evaluation form and with the analysis and synthesis,VII the impacts of the recreational and touristical uses on the coastal areas are revealed. Precedence!;/ seen in Çeşme region, recreational and touristical uses are increasing, especially the second homes have negative impacts upon the coastal landscape and the features that attract people are exhausted. Tc reduce all these impacts, the ecological entireness of the coasts in the conservation - use balance must be achieved and the importance of the coasta planning must be ensured.