Tarım kredi kooperatifleri ve birliklerinde yönetimin yeniden yapılanması üzerine bir araştırma
A Research on the reconstruction of management at agricultural credit cooperatives and it's unions
  1. Tez No: 85597
  2. Yazar: ŞEHNAZ KOÇLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ÇIKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kooperatif, Tarım Kredi Kooperatifleri, Yönetim kurulu, Türkiye, Cooperative, Agricultural Credit Cooperatives, Administrative Board, Turkey
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
V ÖZET TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ VE BİRLİKLERİNDE YÖNETİMİN YENİDEN YAPILANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA KOÇLAR, Şehnaz Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ayhan Çıkın Nisan 1999, 78 sayfa Bu araştırmada ülkemiz kooperatifçilik tarihinde önemli bir yeri olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin idari yapılanması tartışılmıştır. 1995 yılı öncesinde Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birliklerinin idari yapılanmasında hükümetlerin önemli düzeyde etkileri bulunmaktadır. 1995 yılında çıkarılan bir kararname ile her düzeydeki Tarım Kredi Kooperatiflerinin idari yapılanmasında ortaklara önemli haklar tanınmıştır. Bu kararnameye göre birim kooperatiflerde, Yönetim Kurulları ortaklar tarafından, bölge birliklerinde ve merkez birliğinde ise Yönetim Kurulları kooperatif temsilcileri tarafından seçilecektir. Ayrıca, her düzeydeki kooperatif Yönetim Kurulları kendi birimlerini ve başkanlarını da seçeceklerdir. Öte yandan, her düzeydeki kooperatif müdürlerine, Yönetim Kurulu toplantılarına katılma hakkı verilmiş, ancak oy kullanma hakkı verilmemiştir. Bu araştırmada, yeni idari yapılanmanın mevcut kooperatif birimlerine nasıl yansıdığı açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON THE RECONSTRUCTION OF MANAGEMENT AT AGRICULTURAL CREDIT COOPERATIVES AND IT'S UNIONS KOÇLAR, Şehnaz MSc in Agricultural Economy Supervisor: Prof.Dr. Ayhan Çıkın April 1999, 78 pages In this research we discussed the management construction of Agricultural Credit Cooperatives which has a great importance in the cooperative history of our country. There was a great deal of governments influence on the Agricultural Credit Cooperatives and it's Unions establishments before the year 1995. New regulations have been put into force in 1995 and important rights are given to the members for the construction of management of Agricultural Credit Cooperatives at all levels. According to this regulation, in the unit cooperatives, administrative boards will be selected by the members, in the regional unions and central union administrative boards will be selected by the representatives of the cooperative. Besides, cooperative administrative boards at all levels will select their own units and directors. On the other hand, the right of participation to administrative board meetings are given to the directors of cooperatives at all levels but they do not have voting right. In this research, it has been tried to explain how the reconstruction of management is reflected to the existing cooperatives.