Yerel bilgisayar ağındaki CSMA/CD (ethernet) bilgi gönderim tekniklerinin simülasyon ortamında etkinliklerinin araştırılması
Simulated study of effects of data communication techniques used in CSMA/CD (ethernet) within local area networks
- Tez No: 85596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Ethernet, yerel bilgisayar ağlan, simülasyon, Ethernet, local area network, simulation
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
V ÖZET YEREL BİLGİSAYAR AĞINDAKİ CSMA/CD (Ethernet) BİLGİ GÖNDERİM TEKNİKLERİNİN SİMÜLASYON ORTAMINDA ETKİNLİKLERİNİN ARAŞTTRDLMASI KOÇER, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent TOKER Eylül 1999, 214 sayfa Bu tez çalışmasında, yerel bilgisayar ağındaki“CSMA/CD”(ethernet)'de kullanılan bilgi gönderim tekniklerinin, bilgisayar benzetişim (simülasyon) ortamında etkinlikleri incelenmiştir. Günümüzde bilgisayarın kullanıldığı heryerde, yerel bilgisayar ağının kullanılması kaçınılmaz olmuş ve tüm dünyada en yaygın kullanılan LAN çeşidi olarak“ethernet”ön plana çıkmıştır. Bu nedenle, bilgisayar simülasyon ortamında incelenen“ethernet”teknikleri, yerel bilgisayar ağı ve onun gelişimini araştıran mühendisler için gerekli bir kaynak olmuştur. Simülasyon, Internet üzerinde çalışabilecek şekilde“Java Applet”ile yazıldığından, konuyla ilgili herkesin ihtiyaç duyduğunda rahatça erişimi mümkündür. Simülasyon yoluyla elde edilen istatistiki sonuçlar değerlendirilerek“ethernet”tekniklerinin etkinlikleri ve farklılıkları ortaya konmuştur. Bu sayede, "ethernef'i temel alan yeni teknolojileri araştıran kişilere kaynak olması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SIMULATED STUDY OF EFFECTS OF DATA COMMUNICATION TECHNIQUES USED IN CSMA/CD (Ethernet) WITHIN LOCAL AREA NETWORKS KOÇER, Ahmet MSc in Computer Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent TOKER September 1999, 210 pages In this thesis, data communication techniques used in“CSMA/CD”(ethernet) within local area networks have been examined on computer simulation. Today, the use of local area networks is inevitable where computers are used and ethernet as a LAN type which is most used worldwide has gained importance. That's why ethernet techniques which have been studied on computer simulation has become an essential source for engineers who study computer local area networks and their progress. The simulation has also been programmed using Java Applet on Internet so that anyone dealing with the subject will be able to reach it in case of need. Statistical results gained from simulation has been evaluated in order to reveal effects and differences of ethernet techniques. In this way investors who search new techniques based on ethernet are provided with data.