Amerika Birleşik Devletleri'nin Arap-İsrail çatışmasında arabuluculuk rolleri ve Donald Trump dönemi
The mediating roles of the United States in the Arab-Israeli conflict and the Donald Trump Era
  1. Tez No: 855986
  2. Yazar: MEHTAP ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER KARAGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Çatışma Çözümü ve Barış Çalışmaları, Arabuluculuk, Trump, İbrahim Anlaşmaları, Yüzyılın Anlaşması, United States of America, Conflict Resolution and Peace Studies, Mediation, Trump, Abraham Accords, Deal of the Century
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Çatışma Çözümü ve Barış Çalışmaları alt disiplinin araştırma konuları çatışma ve barış kavramları ekseninde gelişmiştir. Barış ve çatışmaların iç içe olduğu Orta Doğu bölgesi de bu alt disiplinin çalışmaları için uygun koşullara sahiptir. Orta Doğu barışı için İsrail-Filistin çatışmasının çözümü gerekli görülmektedir. Tarafların taviz vermeye yanaşmaması, nefret söylemlerine devam edilmesi ve karşılıklı güven sorunu çatışmanın çözümü için üçüncü bir tarafın sürece dahil olmasını gerektirmiştir. Bu noktada elindeki kaynaklar ve çatışmayı yönetebilme kapasitesiyle öne çıkan başat aktör Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. Bu çalışma Amerika Birleşik Devletleri başkanlarının genelde Arap-İsrail özelde İsrail-Filistin çatışmasına yönelik yaklaşımlarını arabuluculuk rolleri ekseninde incelemektedir. Donald Trump'ın Amerika Birleşik Devletlerinin geleneksel Filistin politikasında değişiklik yaratıp yaratmadığı ve İsrail-Filistin barışı için izlediği arabuluculuk stratejilerini açıklamak çalışmanın odağını oluşturmaktadır. Çalışmada Trump'ın İsrail-Filistin sorununa yönelik politikaları önceki başkanların politikalarıyla paralel çizgide olsa da İsrail yanlısı bir duruş benimsemesi ve Filistin tarafına barışı dayatması Trump yönetiminin manipülatif arabuluculuk rolüyle çatışmayı yönettiği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research topics of the sub-discipline of Conflict Resolution and Peace Studies have developed around the concepts of conflict and peace. The Middle East region, where peace and conflicts are intertwined, has favorable conditions for the studies of this sub-discipline. The resolution of the Israeli-Palestinian conflict is considered necessary for peace in the Middle East. The unwillingness of the parties to make concessions, the continuation of hate speech and the problem of mutual trust necessitated the involvement of a third party in the process for the resolution of the conflict. At this point, the United States of America has been the leading actor with its resources and capacity to manage the conflict. This study analyses the approaches of the presidents of the United States of America towards the Arab-Israeli conflict in general and the Israeli-Palestinian conflict in particular through their mediation roles. The focus of the study is to explain whether Donald Trump has changed the traditional Palestinian policy of the United States and his mediation strategies for Israeli-Palestinian peace. The study argues that although Trump's policies towards the Israeli-Palestinian conflict are in line with the policies of previous presidents, his adoption of a pro-Israeli stance and his imposition of peace on the Palestinian side argues that the Trump administration manages the conflict through a manipulative mediation role.