The role of the United Nations agencies in providing healthcare for Syrian refugees in Turkey (2011-2021)
Türkiye'deki Suriyeli mültecilere sağlık hizmeti sağlanmasında Birleşmiş Milletler kuruluşlarının rolü (2011-2021)
- Tez No: 855988
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU BOYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Suriyeli mülteciler, Türkiye, sağlık hizmeti sunumu, politika kapasitesi, United Nations, Syrian refugees, Turkey, healthcare provision, policy capacity
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Türkiye, 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş sonrasında meydana gelen göç sonrasında üç milyondan fazla kayıtlı Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaparak dünyanın en çok Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi konumuna gelmiştir. Söz konusu göç, Türkiye'nin sağlık sistemi üzerinde etkiler yaratmış ve bu da mültecilerin sağlık hizmetlerine erişiminde bazı sorunlara sebep olmuştur. Türkiye, mültecilerin sağlık hizmetlerine tam erişimini sağlamak ve sağlık sistemini de bu göç krizine dayanıklı hale getirmek için sağlık hizmetlerinin sağlanması konusunda önemli değişiklikler yapmış ve bunu yaparken de içinde Birleşmiş Milletler kuruluşlarının da olduğu uluslararası aktörlerle iş birliği yapmıştır. Bu tez, mültecilere sağlık hizmeti sağlanmasında önemli roller üstlenen Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu'nun (UNICEF) üç farklı politika sektörü üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu politika sektörleri sırasıyla mültecilere birinci basamak sağlık hizmetleri sunumu, mülteci kadınlara cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri sunumu ve mülteci çocuklara bağışıklama hizmetleri sunumudur. Bu tez, yarı yapılandırılmış mülakatlar, uluslararası ve ulusal politika belgeleri, yasal metinler ve Türkçe ve İngilizce basın kaynaklarının kapsamlı taramasından elde edilen verilere dayanarak, Suriye'deki iç savaştan sonra başlayan göç krizinin etkisiyle Türkiye'nin sağlık sektöründe meydana gelen politika değişikliğinin niteliğini ve Birleşmiş Milletler kuruluşlarının kapasitelerinin ve uzmanlıklarının bu politika değişikliğindeki rolünü araştırmaktadır. Bu tez aynı zamanda Birleşmiş Milletler kuruluşlarının politika kapasitesinin söz konusu üç politika sektörü üzerinden Türkiye'nin politika kapasitesi üzerindeki etkilerini de incelemekte ve bu politika kapasitelerinin Türkiye'de politika öğrenimini ne ölçüde yönlendirdiğini açıklığa kavuşturmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey, hosting more than three million registered Syrian refugees, has become the top-Syrian refugee hosting country in the world in the last decade following the outbreak of the Civil War in Syria started in 2011. As a response to pressures on its health sector, which have implications for refugees' access to healthcare, Turkey realized significant changes in healthcare provision to overcome the pressures on its healthcare system and the difficulties refugees faced, and collaborated with international actors, including UN agencies. This thesis examines the role of three UN agencies, World Health Organization (WHO), United Nations Population Fund (UNFPA), and United Nations International Children's Emergency Fund (UNICEF), which took key roles in healthcare provision to refugees, on three different policy sectors. These policy sectors, respectively, are primary-level healthcare provision, sexual and reproductive healthcare provision to refugee women and immunization healthcare provision to refugee children. Based on findings from semi-structured interviews, comprehensive review of policy documents, international and national legal documents, and press coverage both in English and Turkish, this thesis investigates the nature of the policy change in Turkey's health sector after the Syrian migration crisis and the role of capacities and expertise of the UN agencies in the process of this policy change. It further examines the impact of these policy capacities of the UN on the policy capacity of Turkey in three policy sectors and tries to clarify to what extent these policy capacities led policy learning in Turkey.