Turizm sektörü yöneticilerinin inovasyon algıları ve pazar rekabetçiliklerinin inovasyon performansı ve işletme performansı üzerindeki etkileri: Çanakkale örneği
The impact of innovation perceptions and market competitiveness of tourism sector managers on innovation performance and business performance: The example of Çanakkale
- Tez No: 856004
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KAPLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: İnovasyon Algısı, İnovasyon Performansı, İnovasyon Süreci, İnovasyon Türleri, Pazar Rekabetçiliği, Tam Rekabet Piyasası, Innovation Perception, Innovation Performance, Innovation Process, Innovation Types, Market Competitiveness, Perfect Competition Market
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 118
Özet
Teknolojik gelişmeler ve inovasyon firma düzeyinde fark yaratır ve süreç olarak başarılı bir şekilde yürütüldüğünde firmaya rekabet gücü kazandırır. Bu çalışmanın amacı, turizm sektörü yöneticilerinin inovasyon algıları ve pazar rekabetçiliklerinin inovasyon performansları ve işletme performansı üzerindeki etkilerini görmektir. Bu amaçla inovasyon, inovasyon boyutları, inovasyonun ilişkili olduğu yaratıcılık, girişimcilik ve patent kavramları, inovasyon süreci, inovasyon türleri olan ürün inovasyonu, süreç inovasyonu, pazarlama inovasyonu, organizasyonel inovasyon ve toplumsal inovasyon, inovasyon performansı, inovasyon algısı ve Türkiye, pazar rekabeti ve türleri, pazarlar ve tam rekabet piyasası, pazar ve önemi, rekabet kavramı, rekabet gücü, pazar rekabet gücü ve türleri, pazar rekabet üstünlüğü, pazar rekabeti ile inovasyonun ilişkisi kavramları çalışmanın ikinci bölümünde incelenmiştir. Araştırma bölümünde ise çalışmaya yönelik; araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, araştırmanın kapsamı, veri seti ve araştırma modeli hakkında bilgilere yer verilmiştir. Çalışmada Çanakkale'de ikamet eden ve turizm sektöründe çalışan 331 kişi turizm sektörü yöneticilerinin inovasyon algıları ve pazar rekabetçiliklerinin inovasyon performansları ve işletme performansı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Örneklemdeki düzgün 331 veri ile yapılan keşfedici faktör analizi, değişkenler arası korelasyon analizi, regresyon analizi ve güvenilirlik analizlerin de turizm sektörü yöneticilerinin inovasyon algıları ve pazar rekabetçiliklerinin inovasyon performansı ve işletme performansı ile anlamlı ve pozitif yönde bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Innovation is the implementation of a new or substantially improved product or process, a new marketing method, or a new organizational method in business practices, workplace organization, or external relations. The purpose of this study is to see the effects of tourism industry managers' innovation perceptions and market competitiveness on their innovation performance and business performance. For this purpose, innovation, innovation dimensions, creativity, entrepreneurship and patent concepts to which innovation is related, innovation process, innovation types such as product innovation, process innovation, marketing innovation, organizational innovation and social innovation, innovation performance, innovation perception and Turkey, market competition and its types. , markets and perfect competition market, market and its importance, the concept of competition, competitiveness, market competitiveness and its types, market competitive advantage, the relationship between market competition and innovation are examined in the second part of the study. In the research section, for the study; Information about the purpose of the research, the importance of the research, the scope of the research, the data set and the research model is included. In the study, the innovation perceptions of tourism sector managers and the effects of market competitiveness on innovation performances and business performance of 331 people residing in Çanakkale and working in the tourism sector were investigated. Exploratory factor analysis, inter-variable correlation analysis, regression analysis and reliability analysis conducted with 331 regular data in the sample revealed that tourism industry managers' innovation perceptions and market competitiveness have a significant and positive relationship with innovation performance and business performance.