Turizm işletmelerinde inovasyon: İstanbul'daki 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde bir araştırma
Innovation in tourism management: A research on 5-star accommondation enterprises İstanbul
  1. Tez No: 273206
  2. Yazar: AHMET VATAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER L. MET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, inovasyon, yenilik, konaklama, yenilik yönetimi, Tourism, innovation, hospitality, hotel, innovation management
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
``Turizm İşletmelerinde İnovasyon: İstanbul'daki 5 Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Bir Araştırma'' isimli yüksek lisans tez çalışmasının amacı son dönemlerde sıkça adından bahsettiren bir konu olan inovasyonun, turizm işletmeleri tarafından nasıl algılandığı ve uygulandığını belirlemektir.Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde inovasyon kavramı, değişik açılardan incelenmiş ve irdelenmiştir. Yine birinci bölümde inovasyon ve turizm ilişkisinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde inovasyon türleri incelenmiş ve turizm ile ilişkilendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise İstanbul'da hizmet veren 5 yıldızlı konaklama işletmesi yöneticilerine anket uygulanmıştır.Çalışmanın sonucunda ise turizm işletmelerinin inovasyonu önemsediği ve işletme yaşı ile inovasyonun arasında herhangi bir bağlantı olmadığı ortaya çıkmıştır. Bununla beraber zincir işletmeler daha fazla inovasyon yaparken, süreç ve pazarlama inovasyonu ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Innovation in Tourism Management: The aim of the postgraduate thesis named as A Research on 5-star Accommodation Enterprises in İstanbul is to determine how innovation, a frequently mentioned subject recently, is perceived and applied by the 5-star accommodation enterprises in İstanbul.This study consists of three parts. In the first part, the innovation concept is examined and scrutinized and the relation between innovation and tourism is mentioned. In the second part, types of innovation are examined and associated with tourism. In the third part, a survey is conducted to the managers of 5-star hotels in İstanbul.At the end of the study, it emerges that the 5-star hotels in İstanbul care about innovation and there is no connection between the age of enterprises and innovation. Chain enterprises make more innovations and process and marketing innovation come into prominence in enterprises.