Green synthesized silver nanoparticles embedded chitosan edible films for food packing materials
Gıda ambalaj malzemeleri için yeşil sentezlenmiş gümüş nanopartiküller içeren yenilebilir kitosan filmler
- Tez No: 856113
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP İYİGÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal, biyolojik olarak parçalanabilir, yeşil sentezlenmiş gümüş nanopartiküller, yenilebilir film, Anticmicrobial, biodegredible, edible film, green syhntesized silver nanoparticles
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, gıda ambalaj malzemesi olarak yeşil sentezlenmiş gümüş nanopartikül katkılı, antimikrobiyal, çevre dostu, sürdürülebilir, yenilenebilir kitosan-jelatin bazlı yenilebilir filmler üretmeyi amaçlanmıştır. Bu amaçla, ceviz (Juglans regia) yaprağı ekstraktı kullanılarak yeşil sentez yöntemi ile gümüş nanopartiküller sentezlenmiştir. Dört farklı koşulda sentezlenen nanopartiküllerin karakterizasyonu için XRD, SEM, FTIR ve DLS yöntemleri kullanılmıştır. Gümüş nanopartiküllerin antimikrobiyal aktivitesi 7 farklı mikroorganizmaya (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa,, Staphylococcus aureus, Salmonella typhi, Candida albicans, Penicillium italicum, Aspergillus niger) karşı disk difüzyon ve MIC yöntemleri kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen verilere göre AgNPs-4 için MIC değerleri 3.9-15.625 µg/mL aralığındadır. Bu MIC değerlerine göre, AgNPs-4 maya ve mantarlara karşı bakterilerden daha fazla antimikrobiyal etki göstermiştir. Sentezlenen tüm AgNPlerin disk difüzyon inhibisyon çapları 9-11 mm aralığında olmakla birlikte tüm mikroorganizmalara karşı en yüksek inhibisyon çapı AgNP-4 örneğine aittir. Bu nedenle, AgNP-4'ler Kitosan-Jelatin bazlı yenilebilir filmlere antimikrobiyal aktif ajan olarak eklenmiştir. Üretilen yenilebilir filmler karakterize edilmiş ve antimikrobiyal testler yapılmıştır ve toplanan verilere göre nanopartikül eklenmiş yenilebilir filmlerin mekanik ve antimikrobiyal özellikleri tatmin edici düzeydedir.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, it is aimed to produce green synthesized silver nanoparticle doped, antimicrobial, environmentally friendly, sustainable, renewable chitosan-gelatin based edible films as food packaging material. For this purpose, silver nanoparticles were synthesized by green synthesis method using walnut (Juglans regia) leaf extract. XRD, SEM, FTIR and DLS methods were used to characterize the nanoparticles synthesized under four different conditions. The antimicrobial activity of silver nanoparticles was tested against 7 different microorganisms (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa,, Staphylococcus aureus, Salmonella typhi, Candida albicans, Penicillium italicum, Aspergillus niger) using disk diffusion and MIC methods. According to the data obtained, the MIC values for AgNPs-4 were in the range of 3.9-15.625 µg/mL. According to these MIC values, AgNPs-4 showed more antimicrobial effect against yeasts and fungi than bacteria. Although the disk diffusion inhibition diameters of all synthesized AgNPs were in the range of 9-11 mm, the highest inhibition diameter against all microorganisms belongs to AgNP-4 sample. Therefore, AgNP-4s were incorporated into Chitosan-Jelatin based edible films as antimicrobial active agents. The produced edible films were characterized and antimicrobial tests were performed and according to the data collected, the mechanical and antimicrobial properties of the nanoparticle-added edible films were satisfactory.