Sağlık iletişiminde aşılama kuramının kullanımı
Use of inoculation theory in health communication
- Tez No: 856114
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER SEZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Aşılama Kuramı, Tutum, İkna, İknaya Direnç, Destekleyici Savunma, Çürütücü Savunma, Inoculation Theory, Attitude, Persuasion, Resistance to Persuasion, Supportive Defense, Refutational Defense
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 402
Özet
Aşılama kuramı, vücudumuzun geleceği tehdit eden bir virüsle savaşmak için ürettiği antikorlar ile geleceği tehdit eden zorluklara direnmek için ürettiğimiz karşı argümanlar arasında bir analoji kurar. Kuram, direnç oluşturmada iki taraflı mesajların tek taraflı mesajlardan daha üstün olduğunu iddia eden geçmiş iletişim araştırmalarına dayanmaktadır. Yabancı kaynaklarda“direnmenin büyük ebeveyn teorisi”olarak kabul edilmektedir. İknaya direnç oluşturma sürecini açıklayan aşılama, tutum oluşturmayı ya da tutum değiştirmeyi hedefleyen klasik bir ikna kuramı olarak da önem kazanmıştır. Tez kapsamında sunulan zengin aşılama literatürü tarafsız, onaylayıcı ve karşıt tutumlara sahip bireyler için aşılama prosedürleri uygulandığında aşılama mesajlarının beklenen etkiyi verdiğini göstermektedir. Bu tez, Türkçe kaynaklarda aşılama kuramını temel alan sağlık iletişimiyle ilgili ilk çalışmadır. Bu araştırmada araştırma bulgularının elde edilmesinde nicel araştırma metotlarından biri olan anket tekniğinden yararlanılmıştır. Kurgu virüsle ilgili bu çalışmanın örnekleminde 557 katılımcı yer almaktadır. Çalışma, ilginlik, öz-etkinlik, aşı güveni, algılanan aşı riski, kadercilik ile aşı niyeti arasındaki ilişkide tehdit, karşı argüman ve tutumun (bilişsel ve duygusal) aracı rolünü ortaya koymaya çalışmıştır. Bu ilişkide aracılık etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Ayrıca, aşı niyeti üzerindeki doğrudan etkilere göre bilişsel tutumun ve olumlu duyuşsal tutumun pozitif, olumsuz duyuşsalın ise negatif etkisi bulunmaktadır. Bilişsel tutum niyet üzerinde en büyük etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Inoculation theory draws an analogy between the antibodies our bodies produce to fight a future threatening virus and the counterarguments we produce to resist future threatening challenges. The theory is based on past communication researches which argue that two-sided messages are superior to one-sided messages in building resistance. It is accepted as the“grandparent theory of resistance”in foreign sources. Inoculation, which explains the process of creating resistance to persuasion, has also gained importance as a classical persuasion theory that aims to create or change attitudes. The rich inoculation literature presented within the scope of the thesis shows that inoculation messages have the expected effect when inoculation procedures are applied to individuals with neutral, approving and opposing attitudes. This thesis is the first study on health communication based on inoculation theory in Turkish sources. In this research, the questionnaire technique, one of the quantitative research methods, was used to obtain the research findings.The sample of this study on the fictional virus includes 557 participants. The study attempted to reveal the mediating role of threat, counterargument and attitude (cognitive and affective) in the relationship between involvement, self-efficacy, vaccine trust, perceived vaccine risk, fatalism and vaccine intention. The mediating effect in this relationship was found to be statistically significant. Moreover, according to the direct effects on vaccination intention, cognitive attitude and positive affective attitude have a positive effect, and negative affective attitude has a negative effect. Cognitive attitude has the greatest impact on intention.